Werkgeluk
Welzijn

Nood aan een resetdag op het werk?

Al gehoord van een resetdag? Bij marktleider Google kunnen werknemers een dag vrijaf nemen ten voordele van hun mentale gezondheid. Deze betaalde resetdagen zijn onderdeel van de reeks arbeidsvoorwaarden die Google geïmplementeerd heeft om het welzijn van werknemers te waarborgen. Als reactie op de bijkomende druk van de pandemie, introduceerde Google Singapore de mogelijkheid om even te resetten. Medewerkers geven aan dat ze meer veerkracht ervaren dankzij die extra rustdag.

 

Stress, stress, stress …

Mentaal welzijn op de werkvloer is de laatste jaren steeds hoger geklommen op de agenda. En terecht. Stressgerelateerde en mentale klachten zijn nog steeds de belangrijkste oorzaken van uitval op het werk. Deze verhoogde aandacht voor geestelijke gezondheid is te verklaren door de sterk veranderende arbeidsmarkt, gekaderd in een VUCA-wereld. Die volatiele, onzekere, complexe en ambigue setting heeft een directe impact op de werkervaring van werknemers. Ook de pandemie heeft de geestelijke gezondheid van de bevolking geen goed gedaan.

 

resetdag_2

 

Veerkracht als tegengif

Vrijaf nemen als u zich fysiek niet goed voelt is heel gebruikelijk. Als het gaat over mentale gezondheid belanden we echter vaak in een grijze zone. Het is niet makkelijk om die mentale pauzeknop in te drukken en een dag vrijaf te nemen, zeker niet als u daarvoor een vakantiedag moet opgeven. Nochtans is mentaal welzijn even belangrijk als uw fysieke gezondheid. Om het onderwerp van mentaal welzijn op het werk meer naar de voorgrond te brengen werden de werkbaarheidscheques geïntroduceerd. Deze subsidie stimuleert Vlaamse ondernemingen om de werkbaarheid van werknemers in hun bedrijf in kaart te brengen en/of een concreet actieplan rond werkbaar werk op te stellen.

Naast het implementeren van resetdagen heeft Google ook een Leadership Institute waar verdere stappen kunnen gezet worden naar een duurzame, gezonde bedrijfscultuur. Sinds 2007 werd er een interne cursus genaamd Search Inside Yourself opgezet door een team van experts in mindfulness-technieken, leiderschap, emotionele intelligentie en neurowetenschap, speciaal voor Googlemedewerkers. Het doel van de cursus was – en is nog steeds – om mensen beter in hun vel te laten voelen. Ondertussen is Search Inside Yourself uitgegroeid tot een publiek platform, waar heel wat handige webinars te vinden zijn én is er een gelijknamig boek op de markt.

 

resetday_3

 

Maak uw mentaal welbevinden prioriteit

Soms moet uw hoofd ook gewoon even rusten om te recupereren. Als dat in de vorm is van een extra dag rust, dan heeft u alle recht om een resetdag op te nemen. Gebruik die tijd om bewust stil te zijn bij wat je belangrijk vindt om uw mentale batterij op te laden. Mediteren, lezen, bewegen, koken of gewoon in uw bed blijven liggen … Luister naar wat uw lichaam nodig heeft.

 

Wilt u meer weten over hoe u stress op het werk kan reduceren? Of wil u ook actie ondernemen naar werkbaar werk? Onze experts helpen u graag verder.