Welzijn

Veerkracht opbouwen volgens het STRONG-model

Het is weer zover, thuiswerk is terug van (helaas maar even) weggeweest. Op korte tijd werd beslist om in de mate van het mogelijke van thuis uit te werken. De ommezwaai is minder drastisch dan aan het begin van de coronacrisis, maar toch kan het een invloed hebben op de veerkracht van uzelf en de werknemers in uw bedrijf. Exact een jaar geleden hadden we Kris Perquy te gast in onze Peace Talks-podcast om te praten over dit onderwerp. Perquy is naast gastspreker ook sport-consultant en executive coach in het bedrijfsleven.

Veerkracht wordt gedefinieerd als de mate waarin u zich kan aanpassen aan moeilijke situaties, zoals stress en tegenslagen. Sommige mensen hebben van nature meer veerkracht dan andere. Maar kan veerkracht ook opgebouwd worden? In zekere mate wel. Wie zich weerbaarder wil opstellen kan beroep doen op wat Perquy het STRONG-model noemt. Dit raamwerk bestaat uit zes pijlers die u kunnen helpen om veerkracht te trainen:

1.     Search for meaning

Onder het motto ‘elke crisis kan een opportuniteit zijn’ is het goed om even na te denken over wat u zinvol vindt. Waarom heeft u voor een bepaalde job gekozen? Bent u tevreden met de rol van uw werk in uw leven? Door te reflecteren over wat u belangrijk vindt, zal u een beter beeld krijgen van waar u naartoe wil met als gevolg dat u veerkrachtiger in uw schoenen zal staan. Tip: pols na de reflectie eens bij een tweetal mensen uit uw dichte omgeving of ze bepaalde waarden herkennen die u voor uzelf heeft opgesteld.

2.     Taking care of the basics

Het is misschien cliché, maar de link tussen het mentale en het fysieke is onmiskenbaar. Gezond eten, genoeg slapen, op tijd en stond bewegen en voldoende water drinken zijn gewoontes waarvan we weten dat ze goed voor ons zijn, maar die toch vaak onderaan de to-do-lijst belanden. Digitaal werk maakt het nog makkelijker om het fysieke te verwaarlozen. Perquy gaf daarom als tip om zulke gewoontes ook in te plannen. Dan heeft u namelijk meer kans om het ook effectief te volgen. Reken bijvoorbeeld een uur per dag om te gaan wandelen zonder afleidende smartphone, zodat uw brein even helemaal ontkoppeld kan worden.

3.     Recharging your batteries

Om terug te veren heeft u energie nodig. Als u uitzoekt waar u energie van krijgt, kunnen uw batterijen efficiënter opgeladen worden. Welke zaken hebben een positief effect op uw gemoed? Welke taken en opdrachten geven u een boost? Maak de oefening binnen uw werk en ook daarnaast. Op die manier kan uw energie beter besteed worden, wat uw weerbaarheid enkel ten goede komt.

4.     Overcoming your fears

Onzekerheid creëert sterke emoties die uw handelingen gaan sturen. Wie zich verliest in die emoties kan in allerlei doemscenario’s terechtkomen die aan uw energiepeil zullen vreten. Het is goed om bepaalde gevoelens te erkennen, maar toch moet er een beetje afstand gecreëerd worden. Een tip? Geef aan dat ‘een deel van u zich … voelt’. Op die manier krijgen emoties een plaats en blijft er nog ruimte over voor andere gevoelens.

5.     Nurture your social network

Mensen zijn sociale wezens. Om onze emoties te reguleren, vinden we steun bij elkaar. Andere mensen zorgen namelijk voor perspectief, wat helpt om dingen te relativeren. Ook een digitale connectie kan het verschil maken. Perquy waarschuwt wel om de balans te bewaren tussen zorg voor anderen en zelfzorg. Door het thuiswerken veronderstellen collega’s vaak dat iedereen altijd bereikbaar is, want ze kunnen niet zien of u liever niet gestoord wordt. Ook hier geeft hij de tip om een beschermingsreflex in te bouwen zodat u niet over uw grens heen gaat.

6.     Go for growth

Door principes om te zetten tot acties, krijgen we als mens een gevoel van controle. Neem het heft in handen, maak een to-do-lijstje en een not-to-do-lijstje. Op die manier wordt uw dag productief ingedeeld wat het vergemakkelijkt om werk en privé van elkaar gescheiden te houden. Wat ook helpt is het koppelen van een intentie aan een concreet moment voor uitvoering. In de podcast gaf Perquy het voorbeeld om elke dag na het avondeten vijf minuten vrij te maken om een aantal dingen neer te schrijven. 

image charging batteries

 

Wilt u graag meer informatie over het belang van veerkracht? Neem contact op met onze experten van Peace for Talent. Of luister naar onze podcasts.