Welzijn

De impact van een goede nachtrust

De impact van slaap op mensen is enorm. Goed en voldoende slapen zorgt voor gezonde en blije mensen. Slaaptekort en slaapklachten veranderen mensen in prikkelbare wezens die minder bestand zijn tegen druk, die minder geconcentreerd zijn en op termijn vaak ook minder gezond. Maar wat betekent dat voor werkgevers, leidinggevenden en medewerkers? En hoe pakt u slaapproblemen aan?

Slaap, een issue voor de werkgever?

Slapen doet u thuis. Het lijkt daarom niet meteen een onderwerp waar de werkgever moet mee bezig zijn. Maar als u weet dat 80 % van de psychische klachten gepaard gaan met slaapproblemen en dat maar liefst 40 % van de Belgische werknemers slecht slaapt, dan verdient onze slaap misschien toch meer aandacht. Een verstoorde slaapfunctie wordt namelijk in verband gebracht met chronische aandoeningen zoals diabetes en overgewicht, met hartziektes en dus ook met de levensduur. Een groot deel van de mensen slaapt onvoldoende en bouwt hiermee een chronisch slaaptekort op, wat op lange termijn schadelijke gevolgen kan hebben. Het verlaagt bijvoorbeeld de hoeveelheid serotonine in de hersenen, wat dan weer gelinkt is aan stress en depressie. En als een slecht slapende medemens een ongeluk veroorzaakt op het werk of langdurig ziek is … dan wordt het misschien toch wel een issue voor de werkgever.

Uitgeruste leidinggevenden en werknemers: meer energie en veerkracht

Mensen die goed slapen zijn productiever, maken minder fouten en zijn niet zo vaak ziek. Minder moe betekent ook minder prikkelbaar en dus niet zo snel betrokken bij conflicten of niet zo snel boos en ongelukkig door kritiek. Om belangrijk beslissingen te nemen is het ook van belang om uitgerust te zijn en helder te kunnen denken. Iemand die door zijn of haar functie veel onder druk staat, heeft dus ook belang bij een goede nachtrust. Goed slapen is gewoon goed voor het werk en daarom loont het om er voldoende aandacht aan te besteden. 

Preventie door de werkgever

Net zoals voor voldoende beweging en gezonde voeding kan een werkgever aandacht hebben voor een gezonde nachtrust. Dat kan door goed slaapgedrag te stimuleren. Enkele tips:

  • probeer de werkstress te beperken. Mensen liggen vaak wakker door te veel stress;
  • moedig pauzes aan: na een vergadering even naar buiten, ’s middags een lunchwandeling en een plek voor een powernap;
  • stimuleer lichaamsbeweging, dat helpt ook om beter te slapen;
  • maak afspraken over de maximale werktijd en voer een regel in dat er na de werkuren niet meer mag gemaild worden;
  • train leidinggevenden in het herkennen van signalen bij medewerkers.

Indien de slaapklachten hardnekkig zijn, dan kan een werkgever denken aan een slaapscreening, een slaaptraining of een doorverwijzing naar een slaapkliniek. Soms vergt slaap een gericht onderzoek en medische begeleiding. 

Tips voor een betere nachtrust? We hebben er 12 opgesomd.

Wilt meer informatie over slaappreventie?

neem dan zeker contact op met onze experten van Peace for Talent