Talentontwikkeling
Werkgeluk
Welzijn
Leiderschap

Beyond employer branding, het verhaal van Peace for Talent

Daar waar een war for talent woedt, streven wij naar Peace for Talent. Als multidisciplinair netwerk van experten werken wij aan de transformatie van organisatieculturen en -structuren. Dat doen we om de productiviteit te verhogen zonder daarbij welzijn uit het oog te verliezen! Maar wie is Peace for Talent, hoe werken we en vooral, waarom doen we dit?

Beyond employer branding

Vroeg in de markt stappen, dat is waar Greetje Demuelenaere en Wouter Casteleyn als ondernemers sterk in zijn. Toen ze zich in 2004 met comma, brand strategists in de markt van merkenmarketing voor kmo’s gooiden, was dat een unicum. Een complementair duo, met Wouter die de omgeving, toekomst en zichzelf kritisch in vraag durft stellen, en met Greetje die sterk is in strategisch redeneren en het uitrollen van concepten. Uit die factoren groeit veertien jaar na comma hun nieuw, bijkomend geesteskind: Peace for Talent.

Ook dat project richt zich volledig op ondernemers en kmo’s. Als u uw merk even inbeeldt als een huis, dan voorziet het team van comma uw woonst van een prachtig aangelegde voortuin, opgeblonken gevel en bijpassende gordijnen. Peace for Talent zorgt er dan weer voor dat de fundamenten waarop uw huis steunt stabiel staan en dat zich achter de gordijnen een happy family nestelt. Werken aan het innerlijk én het uiterlijk van uw organisatie? Noem het gerust een totaalplaatje!

totaalplaatje

Van welvaart naar welzijn in een war for talent

Op de vraag of de war for talent nog steeds woedt, antwoorden wij resoluut “JA”. Meer nog, de afgelopen jaren maakte de snelle opeenvolging van crisissituaties (pandemie, Oekraïne, tekorten op  de arbeidsmarkt...) dit nog duidelijker. Enkele zichtbare gevolgen daarvan zijn de toename in het aantal rekruteringsconsultants en -consultancybureaus of de soms exuberante loonpakketten die klaarliggen voor schoolverlaters. Grote bedrijven zwaaien met bedrijfswagens en laptops om het schaarse talent binnen te rijgen. De maatschappelijke ontwikkelingen legden daarnaast ook het verschil bloot tussen goede en minder goede leiders bloot. Daardoor kregen veel organisaties plots de jarenlange opeenhoping van kleine misstapjes in één keer in het gezicht terug. Het belichtte het belang van wendbaar zijn als persoon en organisatie extra uit!

Strijd met gelijke wapens via Peace for Talent

In 2018 beslisten Greetje en Wouter dat ze het wel hadden gehad met die war for talent en bliezen zij met Peace for Talent een tegenhanger leven in. Als ondernemers spreken zij dezelfde taal als hun doelpubliek en ervaren ze dezelfde uitdagingen en maatschappelijke ontwikkelingen als bedrijfsleiders. Dat zorgt voor een vlotte communicatie en goede verstandhouding tussen beide partijen. Vanuit die positie als ondernemer besefte Wouter al snel dat pure employer branding campagnes vaak slechts een doekje voor het bloeden zijn.

Transformatie van organisatiestructuren

Omdat wij met Peace for Talent echt willen werken op de transformatie van organisatiestructuren in functie van productiviteit en welzijn leggen wij ons vooral toe op de langetermijnprojecten. Keynotes en webinars vormen een mooie ondersteuning als onderdeel van een groot project, maar hebben op zich te weinig echt effect wanneer een bedrijf zich in een problematische situatie bevindt.

structuur

Transformatie van bedrijfscultuur

Bovenop de structuur van uw organisatie hechten wij ook veel belang aan de bedrijfscultuur. We werken samen aan resultaatgerichte cultuur waarin werknemers graag komen werken en gemotiveerd zijn om bij te dragen aan de gemeenschappelijke doelen die verschillende stakeholders vooropstellen. We merken immers dat er, zeker de laatste jaren, een negatieve sfeer rond het woord ‘werken’ hangt, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

In de jaren vijftig al stelde de Oostenrijkse psychologe Marie Jahoda in het latente deprivatiemodel van werkloosheid dat het hebben van een job vijf onderliggende functies meedraagt voor de mens: een tijdsstructuur, sociaal contact, collectieve doelen, actieve bezigheid en een identiteit of status. Recent onderzoek bevestigt voluit die eerst vier rollen en ook voor de vijfde functie blijkt nog altijd enige evidentie te vinden. Laat het ons dus maar eens duidelijk stellen: werken is meer dan alleen maar werken en werken kan leuk zijn. Wij zijn ervan overtuigd dat de juiste personen op de juiste posities in een compatibele bedrijfscultuur optimaal gebruik kunnen maken van hun talent en zo weer met veel energie en plezier komen werken!

werk = meer dan werk

Verschillende neuzen in dezelfde richting – ons expertenteam

De bestaansreden of ‘het waarom’ van Peace for Talent was dus meer dan duidelijk. Onze volgende stap binnen het befaamde Golden Circle-proces (van Simon Sinek) was de precieze aanpak en het uitrolproces (het ‘hoe’). Hoe bieden we een antwoord op een veelzijdig concept als de war of talent, hoe zorgen we ervoor dat een vraag kritisch wordt bekeken vanuit verschillende invalshoeken, en hoe komen we tot een geïntegreerd plan waar organisatie, leiders en werknemers beter van worden? Maak kennis met ons multidisciplinair team van experten. Zij willen allemaal datzelfde doel bereiken vanuit hun verschillende expertise, aanpak en kennis, ondersteund door wetenschap en ervaring. In die vruchtbare voedingsbodem groeide ons PEACE-model. PEACE staat voor de manier waarop wij samenwerken met de klant maar ook onderling met elkaar, binnen ons Peace for Talent-netwerk.

Participatief: Wij werken altijd in co-creatie met elkaar, de opdrachtgever, leidinggevenden en werknemers. Zo hinkt niemand achterop wanneer het schip op kruissnelheid komt!

Empathisch: Een immens belangrijke vaardigheid in ons vak. Heel wat cruciale informatie wordt namelijk opgevangen en verzameld doordat onze experten zich open en empathisch opstellen naar de klant en naar elkaar toe.

Authentiek: Wat maakt van iemand een authentieke leider, op welke manier stroken authentieke waarden met de waarden van een organisatie? Tegelijk is het ook voor onze experten van belang om elkaars sterktes te kennen. Zij moeten durven toegeven wanneer iets buiten hun comfortzone ligt, zodat andere experten kunnen worden geraadpleegd. Dit is precies de grote sterkte van ons gevarieerde netwerk!

Peace-Model

Continu verbeteren is niet enkel iets wat experten (moeten) doen om expert te blijven, maar dat geldt evengoed voor organisaties. Het zijn enkel de organisaties en leiders die zichzelf in vraag durven stellen en van hun best practices nog better practices willen maken die futureproof zullen blijken.

Effectiviteit is de laatste maar zeker niet minder belangrijke factor van ons acroniem. Mensgericht werken met een meetbare impact. Inzetten op duurzame groei. Afstappen van het idee dat iedere euro naar welzijn een euro is die niet naar productie gaat. Een concept als ‘employee lifetime value’  zorgt ervoor dat we afstand kunnen nemen van het wollige ‘employee wellbeing’ en ons kunnen richten op concrete, mensgerichte impact om organisaties gezonder te maken.

 

Met Peace for Talent richting een wendbare organisatie

Met ons kernteam Björn, Kris, Els en Lara en de andere experten hebben we deze filosofie ondertussen al enkele keren kunnen omzetten in de praktijk. Organisaties als BEMAS, Squadron, Watermaatschappij Brabantse Delta, Groep zorg H. Familie, CNUE, Best of Travel en overheidsinitiatieven VOKA Welt en Iedereen verdient vakantie kwamen al tot bij ons met hun vraagstukken en werden door onze experten van maatwerk voorzien. Voor een uitgebreidere verwerking van deze trajecten kunt u terecht op onze website onder cases.

Met onze langetermijnprojecten beogen wij een diepgaand begrip in de uitdagingen waarmee u als leider met uw organisatie te maken krijgt in een wereld waarin maatschappelijke en technologische ontwikkelen zich in snel tempo opvolgen.

 

Gaat u samen met ons op zoektocht naar de hefboom tot succes van uw organisatie? Neem dan snel contact op met ons voor een verkennend gesprek!