Welzijn

Betere (eet)gewoontes, fitheid & leren mediteren

Maak uzelf gewoontes eigen die u leven transformeren, zoals meer bewegen, goede eetgewoontes, een evenwichtig dag- en nachtritme aanhouden of mediteren. U wordt er gezonder van en u kunt zich ook beter focussen. En ja, u zal er ook blijer van worden. Tips voor die transformatie, hier zijn ze!

Gezond leven willen we allemaal. Maar, wat is een gezonde levensstijl? En hoe zorg je ervoor dat een gezonde levensstijl in je dagelijkse ritme terugkomt? En wat kan u als werkgever doen om gezondheid te stimuleren?

Gezond leven… u toch ook!

U wil zo gezond mogelijk zijn, want voorkomen is beter dan genezen. Een gezonde levensstijl leert u niet zomaar en alle slechte gewoontes meteen omgooien lukt ook niet. U moet zichzelf aanleren dat een gezonde levensstijl onderdeel is van de dagelijkse routine. Die levensstijl is een combinatie van meerdere factoren. Het gaat niet alleen om bewegen of gezond eten. Er komt veel meer bij kijken.

Gezond eten en voldoende drinken

We zijn wat we eten. Het is ook écht zo. Gezonde voeding geeft een verzadigd gevoel. U krijgt er energie van en u zal er beter uitzien. Probeer rustig te eten en neem uw tijd. Met gezonde voeding vermindert ook de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas. De basis voor een gezonde voeding in een notendop:
- Eet 2 stuks fruit per dag.
- Eet minimaal 250 g groenten per dag.
- Kies vaker voor onverzadigd vet, zoals olijfolie, halvarine, vette vis en noten.
- Kies voor volkorenproducten. Denk aan volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkorenbrood.
- Eet niet te veel vlees (maximaal 100 g per dag), maar kies ook voor vis en vleesvervangers.
- Vermijd bewerkte voeding zoals snoep, koekjes, chips, frisdrank en alcohol.
Drink ook 1,5 tot 2 liter water per dag. Vindt u dit moeilijk? Voeg dan een schijfje vers fruit toe aan het water zodat het een lekkere smaak krijgt.

Als werkgever kunt u gezonde voeding stimuleren door het bestellen van fruitmanden, schrappen van snoepautomaten of gezonde snacks te voorzien in de automaten. Maandelijks een kom soep aanbieden is ook altijd een goede optie op koude winterdagen. Om werknemers aan te zetten om voldoende te drinken kunt u drankfonteinen voorzien in het bedrijf en de werknemers belonen met een gepersonaliseerde drinkfles.

Kortom: toon via kleine attenties aan uw medewerkers dat u gelooft in het belang van gezonde voeding en probeer hen op die manier te stimuleren.

Gezond leven en bewegen

Ga in tegen de zitcultuur. Bewegen zorgt voor meer energie en stimuleert de bloedsomloop. U voelt zich fitter door regelmatig te bewegen, u hebt minder kans op aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, problemen met de bloeddruk, overgewicht en diabetes. Bewegen wil niet zeggen dat u moet sporten. Voldoende wandelen, elke dag een fietstocht… deze simpele aanpassingen in uw dagelijkse leven dragen al bij aan een gezonde levensstijl! Enkele tips:
- Pak de fiets of ga te voet!
- Sta elk uur minstens een keer op van je stoel.
- Ga vaker met de trap in plaats van met de lift of de roltrap.
- Elke dag een half uurtje wandelen of fietsen is voldoende.

Ook hier kunt u als werkgever een duwtje in de rug geven. Stimuleer wandelingen over de middag, voorzie sportieve teamactiviteiten en promoot de fiets naar het werk.

Slaap voldoende

Een goede nachtrust is enorm belangrijk voor de gezondheid. Slecht slapen kan het dagelijks functioneren belemmeren en heeft zowel mentaal, als lichamelijk effect. Bij (chronisch) te weinig slaap heb je ook weer meer kans op aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Een gezond slaapritme is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Lees hier onze 12 tips voor een gezonde nachtrust.

Zorg voor ontspanning

Iedereen heeft ontspanning nodig. Het zorgt ervoor dat u beter functioneert. Hebt u (langdurig) last van stress en neemt u geen ontspanning? Nefast! Stress is namelijk een echte sluipmoordenaar. Volgende tips kunnen u op weg helpen:
- Neem elke dag een half uur, of beter nog… een uur de tijd voor uzelf. Doe dingen die u leuk vindt. Dat kan een ontspannend bad zijn, een puzzel leggen of een boek lezen…
- Vergeet uw middagpauze niet te nemen!
- Werkt u thuis? Kom elke dag uw huis uit en probeer sociaal contact te hebben. Misschien gaat u op wandel met de hond, gaat u even naar de supermarkt of spreekt u af met een vriend(in).

Probeer meditatie

Mediteren is een levenskunst. Ook al beginnen mensen eraan om zich te leren ontspannen, te concentreren of stress te reduceren, gaandeweg ontdekken ze dat mediteren veel meer is. Mediteren is niet zo eenvoudig, maar u kunt het leren. Yoga is voor beginners vaak makkelijker vol te houden dan meditatie omdat u bij yoga iets ‘aan het doen’ bent met uw lichaam.

 

Ontspannen

Gooi de slechte gewoontes overboord

Hebt u veel slechte gewoontes, dan is het beter om ze stapsgewijs te veranderen. Misschien moet u een schema volgen of hebt u begeleiding nodig. Iedereen weet bijvoorbeeld dat roken ongezond is, maar niet iedereen slaagt er in zijn eentje in om ermee te stoppen.

Maak een 24 uursschema dat gebaseerd is op een gezonde levensstijl. Het kan u op weg helpen om systematisch te denken aan uw transformatie!

Wil u meer tips over een goede gezondheid op de werkvloer of bent u op zoek naar begeleiding? neem dan contact op met een van onze experten