Welzijn

Energiegevers versus energievreters

Waar krijgt u energie van? En iets vervelender: wat vreet aan uw energie? Ervoor zorgen dat u meer energie krijgt; deze tips helpen u al aardig op weg.

Energiegevers herkennen

Is het antwoord op volgende stellingen ‘ja’, dan zijn het voor u energiegevende activiteiten.

- U kijkt uit naar…
- U krijgt een boost van…
- U beleeft plezier aan…
- U bent trots op…
- De tijd vliegt als u…Energievreters herkennen
Antwoordt u ‘ja’ op volgende zinnen, dan gaat het om energievretende taken.

- U ziet tegen … op.
- U hebt de neiging … uit te stellen.
- U kunt u niet concentreren op…
- U wordt moe/slechtgezind van…
- De tijd lijkt stil te staan als u …

Energiegevers versus energievreters

Of het nu om uw werk gaat of uw privéleven, probeer een lijstje te maken van uw energiegevers en energievreters. Neem eventueel uw agenda erbij als leidraad, maar denk ook aan de kleine, meest gewone dagelijkse activiteiten. Eens u deze lijstjes hebt, kan u proberen om ze te groeperen. Zijn de meeste energiegevers bijvoorbeeld activiteiten waarbij u iets praktisch maakt? Of zijn het eerder culturele activiteiten? Misschien is er ook een groepje aan energiegevers die te maken hebben met puur ontspannen, zoals wellness? Doe hetzelfde voor de energievreters. Zijn dat vooral praktische, dagelijkse klussen? Heeft u een hekel aan telefoneren of computertaken? Gaat u niet graag naar buiten?

Probeer over de energievreters na te denken. Zijn het activiteiten waar u tegenop kijkt, maar die u eigenlijk wel rust bezorgen? Misschien voelt u zich wel goed na bepaalde taken, ook al keek u er tegenop. Iemand die niet graag wandelt, kan zichzelf toch verplichten elke dag een stukje te wandelen en nadien vaststellen dat het goed heeft gedaan. Heeft u zulke energievreters, zet er dan een kruisje naast. Eigenlijk zijn het maar energiesnoepers.

Meer energie, komaan!

Om nu meer energie te krijgen dan dat u er verliest, kan u volgende kleine ingrepen doen.
- Probeer uw energiegevers en leuke momenten op te drijven. Lees bijvoorbeeld vaker in een boek als dat u goed doet en lekker ontspant. Plan geregeld een avondje met vrienden als dat u deugd doet.
- Zijn er energiegevers niet mogelijk op uw werk? Probeer ze dan in uw vrije tijd in te bouwen. Wilt u bijvoorbeeld meer creatief kunnen bezig zijn, zoek dan mogelijkheden in de privésfeer.
- Wees bewuster van uw energiegevers. U zal er meer van genieten.
- Verminder uw energievreters.
- Verminder de energievreters waar u een kruisje naast hebt gezet niet (het zijn maar snoepertjes). Probeer ze te koppelen aan iets leuks. Heeft u een hekel aan uw administratie, maar voelt u zich altijd opgelucht dat u het toch hebt gedaan? Beloon uzelf dan. Al is het met een taartje 😉
- Sommige taken moeten nu eenmaal gebeuren. Kan u ze anders aanpakken? Heeft u een hekel aan boodschappen doen, probeer dan om maar één keer per week alle inkopen te doen.
- Afhankelijk van persoon tot persoon helpt het ook om energievreters te clusteren of ze net op te splitsen. Poetst u niet graag, dan kan het u helpen om één halve dag om de twee weken in uw planning te voorzien als ‘poetsmoment’. Maar evengoed kan het u helpen om dat vreselijke poetsmoment op te splitsen in 4 keer een uurtje. Dat is voor iedereen verschillend.

Hopelijk weegt de balans na deze tips voor u ook door aan de kant van de energiegevers!

Op zoek naar extra tips? Neem dan zeker even contact op.