Welzijn

Hoe maakt u van een onzekere toekomst eerder een opportuniteit dan een bedreiging?

 

Greetje Demuelenaere - interne en externe communicatiespecialist, ondernemer          

thich quote

Door in het nu te leven en u bezig te houden met het ‘zijn’ in het ‘nu’ heeft u een helderdere kijk op de dingen, geniet u van de kleine dingen des levens en kan u de onzekere toekomst beter aan. U creëert ruimte in uw hoofd, ziet andere verbanden en connecties. Daardoor bent u in staat om over het onzekere te springen en uw eigen toekomstige pad te creëren, stap voor stap.

Het leven in het ‘nu’ is weliswaar niet zo eenvoudig en het leerproces duurt jaren. Zelf heb ik de microbe te pakken gekregen via mijn marketingmentor Erik Van Vooren. Hij was veel bezig met mindfulness en meditatie. Voor mij was dat vroeger de ver-van-mijn-bedshow. Na jaren roofbouw te plegen op mijn lichaam stond ik er meer en meer voor open. Onze paden kruisten opnieuw en ik kocht op slag 100 exemplaren van Eriks boek ‘Meer slow, minder stress’ om aan onze klanten te geven. Kort nadien – want het boek leest als een trein en is superboeiend – vroeg ik Erik of hij me de SLOW-methode niet persoonlijk kon aanleren. Een godsgeschenk, want hij heeft me geleerd dat uw lichaam u heel veel kan vertellen, meer dan uw hoofd. Gaandeweg leerde ik me de technieken eigen maken en was ik klaar voor een eerste stiltedag. Ik keek er ook geweldig naar uit om Bjorn Prins, expert in meditatie en mindfulness, te ontmoeten. Die eerste stiltedag ging me goed af en werd vervolgens systematisch ingebouwd in mijn agenda. Bjorn begeleidt die dagen op een schitterende manier, neemt u telkens mee in een verhaal en laat u elke keer groeien. Waar een Vlerick-opleiding me zuurstof geeft op professioneel en zakelijk vlak, geven de stiltedagen me zuurstof, energie en dynamisme op persoonlijk vlak. U groeit als mens en kunt zoveel meer aan, ook die onzekere toekomst. Een aanrader voor iedereen.

Meer info over de stiltedagen, begeleid door Bjorn Prins.

Bjorn Prins – Psycholoog en expert in meditatie en mindfulness

Het leven zit vol onverwachte wendingen. Dat is eigen aan het leven, zoals een kat het prettig vindt om zich op te krullen in het zonnigste plekje in huis of zoals een hond blaft als een voorbijganger langskomt. Op dezelfde manier doet het leven wat het doet. De dingen zijn zoals ze zijn. De Amerikaanse Navy beschreef dit met de term VUCA. Het is een letterwoord dat staat voor volatile, uncertain, complex and ambiguous. Zo is de werkelijkheid, nooit volledig te vatten, onvoorspelbaar en onzeker.
 
Deze realiteitszin verklaart meteen ook waarom het vaak moeilijk is om een crisis goed te managen: er is zelden een juist antwoord dat altijd geldig is. Het leven is continu in beweging. Zo kunnen we vandaag allen getuige zijn van het ‘niet weten’ op politiek niveau; dat kan gaan van de discussie ‘wel of geen mondmaskers’ tot de paradox ‘kiezen voor gezondheid versus kiezen voor economie’. Niemand die het absoluut weet. Toch moet er leiderschap opgenomen worden. Dat leiderschap kan dan gebeuren vanuit een autoritair weten (cfr. Donald Trump of Bolsonaro) of vanuit een empathische houding met heldere communicatie (Jacinda Ardern, premier Nieuw-Zeeland). Deze extreme voorbeelden tonen aan hoe uw leiderschapsstijl verdeeldheid en haat zaait (divide and conquer) of hoe u verbinding en verdraagzaamheid voedt.

De toekomst is aan de mensgerichte leider die 'weet dat hij niet weet' en van daaruit in verbinding gaat. De toekomst is aan de organisatie die investeert in haar mentaal kapitaal en medewerkers leert omgaan met stress en onzekerheid en inzet op duurzame relaties. De basis hiervan ligt zowel voor medewerkers als leidinggevenden in een flexibele en open mindset. Daarbij zullen zij wakker en alert, van moment tot moment analyseren, schakelen en beslissingen nemen en dat in lijn met de persoonlijke en de organisatiewaarden. Organisaties die deze investering maken, vormen hechte en waardegedreven clusters. Het criterium om keuzes te maken ligt dan in een waardekompas. Als medewerkers en organisaties omwille van de crisis opnieuw contact kunnen maken met wat hen van binnenuit drijft, dan maken ze van de crisis een opportuniteit.

In het volle besef dat dit niet de laatste crisis was, grijpt u best de kans om welgemeend te investeren in de mentale veerkracht van uzelf en uw medewerkers. Het is niet wat er op ons afkomt, doch hoe we ermee omgaan wat bepalend is voor ons welzijn en de overlevingskansen van de organisatie.

‘This moment is the perfect teacher’

Wilt u hier meer over weten?

neem dan contact met ons op