Welzijn

Wat kan gezonde voeding en veel bewegen betekenen voor uw concentratie en energiepeil?

Jeroen Klinckaert, bewegingscoach

Het ‘gezonde’ lichaam is er eentje dat bruist van energie en dat iemand in staat stelt om zich goed te concentreren. Energie is de brandstof die nodig is om het systeem draaiende te houden en te laten presteren. Als het lichaam in balans is, dan werkt het systeem het best. Hoe zorgt u als bedrijfsleider ervoor dat uw werknemers hun lichaam in balans is?

Jeroen Klinckaert

Gezonde voeding als belangrijke brandstof

Voeding is de noodzakelijke brandstof voor ons lichaam. Het produceert energie en ondersteunt ons om de nodige lichaamsfuncties en reserves op te bouwen. Echter, de relatie tussen voeding, concentratie en energie is niet zo eenvoudig.

Grotendeels moet onze dagelijkse voeding bestaan uit hoogwaardige voedingsmiddelen. Fruit, groenten, knollen, noten en zaden zijn een dagelijkse bron van noodzakelijke voedingsstoffen die ons lichaam voorzien van de nodige vitaliteit en die zorgen voor een goed humeur.

What’s in it voor bedrijfsleiders?

Als werkgever bent u medeverantwoordelijk voor het welzijn van uw werknemers. Gezond eten heeft als resultaat meer werkplezier, een hogere productiviteit en minder ziekteverzuim. Als u als werkgever goede eetgewoonten bij uw werknemers kunt stimuleren, dan plukt u daar de vruchten van!

Tips in de praktijk

  • Een gevarieerde fruitschaal op alle afdelingen
  • Wekelijks verse soep. Alternatief voor kleinere bedrijven: spreek een beurtrol af om soep te maken.
  • Watertap met smaken, zoals citroen of munt

Geef uw werknemers bewustwording mee. Het is een belangrijke stap op weg naar een lichaam in balans. Een eerste belangrijke stap is om uw werknemer zich bewust te maken van zijn persoonlijke lichamelijke symptomen en zichzelf af te vragen: is er iets wat hij doet dat dit symptoom veroorzaakt? Zodra hij een antwoord heeft op die vraag, kan u verdergaan met de volgende stap: wat kan hij eraan doen? Een Vitality scan is een ideale tool die u als werkgever kan aanbieden om uw werknemers deze bewustwording aan te reiken.

Een voorbeeld:                                                                    

Bewustzijn: werknemer heeft last van krampen

- Heeft hij er elke dag last van of is het slechts af en toe?

- Is er iets wat hij eet of doet als hij maagkrampen heeft?

- Heeft hij krampen tijdens de week of ook in het weekend?  

Bijvoorbeeld iemand die maagkrampen heeft na een ontbijt met graanproducten kan misschien best een vervanger zoeken voor graan. Maar de oorzaak ligt misschien dieper? Misschien zit de werknemer al met zijn gedachten bij het werk en creëert hij al van bij het ontbijt een bepaalde stress die invloed heeft op zijn maag.

Voor werknemers die klachten krijgen bij bepaalde werksituaties is het belangrijk dat u als werkgever samen kijkt hoe u voor deze werknemer de situatie dusdanig kan aanpassen dat de klachten verdwijnen. Bewustwording is en blijft een onmisbare stap.

Tips voor in de praktijk

  • Hang een poster met het bewustwordingsschema op in de gemeenschappelijk eetruimte.
image

Wat is de taak van beweging?

Als we kijken naar de relatie tussen beweging, concentratie en energiepeil komen automatisch volgen aspecten naar voor:

  • Vermijd fysieke schade en overbelasting
  • Recuperatie is belangrijk
  • Zorg voor een goed zuurstoftransportsysteem

 

In de eerste plaats is het belangrijk om ons bewust te zijn van de dagelijkse fysieke impact die voortkomt uit overbelasting en fysieke schade. We staan hier weinig tot niet bij stil maar dagelijks belasten we ons fysiek systeem meer dan nodig door onze repetitieve manier van bewegen. Onze bewegingen tonen een grote beperking aan bewegingsvariabiliteit. Dat zorgt langzaamaan voor een rigider bewegingsapparaat, wat de belasting doet toenemen en uiteindelijk kan leiden tot overbelasting. Als werkgever kan u hieraan bijdragen door de diverse type jobs in kaart te brengen en na te denken over de fysieke belasting die elke job met zich kan meebrengen.

Hoe kan u dit systeem nu verbeteren, optimaliseren en trainen? In de eerste plaats door dit systeem dagelijks te gebruiken en te stimuleren om telkens beter te worden. Aan het werk dus! Moet u dan dagelijks sporten? Neen zeker niet, soms zelfs integendeel. Het zuurstoftransportsysteem verbetert telkens als u het gebruikt. Als u begint met sporten kan de intensiteit zodanig hoog zijn waardoor er geen positief effect is op het zuurstoftransportsysteem. Om het zuurstoftransportsysteem te trainen, is bewegen aan een gematigde intensiteit van cruciaal belang. Deze intensiteit staat gelijk aan een ademhaling die licht hoger is dan normaal, waarbij de hartslag ook licht stijgt. U dient zeker nog in staat te zijn om makkelijk te praten tijdens deze activiteit.

Tips in praktijk:

  • Moedig uw werknemers aan regelmatig te sporten. Ga padellen! Het is de ideale sport om te spelen met collega's. Padel is plezierig en uitdagend voor sportievelingen van eender welk niveau.
  • Neem een personal coach in dienst. Dit versterkt ook het teamgevoel!
  • Formuleer tips per type job. Bijvoorbeeld voor mensen die zuiver een bureaujob doen kan u aanbevelen om de trap te nemen in plaats van de lift.

Als u dagelijks voldoende beweegt aan een gematigde intensiteit, ’s nachts voldoende slaapt om te recupereren en overdag ook aandacht schenkt om regelmatig uw beweegpatroon te onderbreken mét voldoende bewegingsvariabiliteit, zal u vanuit beweging het meeste voordeel halen in functie van concentratie en uw energiepeil.

Uit dit alles blijkt dat het als werkgever belangrijk is dat u streeft naar zo gezond mogelijke werknemers. Een actief gezondheidsbeleid helpt u hiertoe. Zorg dat uw werknemers een gezonde geest in een gezond lichaam hebben, want het is een basisregel waar iedereen voordeel uit put. Zo helpt u niet alleen het ziekteverzuim beperken, maar uw werknemers zijn sterker gemotiveerd en zijn tevredener over hun job. Hieruit volgt dat hun algemene levenskwaliteit erop vooruitgaat en ze langer aan de slag blijven.

 

Heeft u hier vragen over?  Onze experten staan voor u klaar.

 

contacteer dan deze expert.