Talentontwikkeling

Sociocratie als gids voor wendbare organisaties

Wat is de beste manier om uw organisatie te structureren? Een moeilijke vraag waarop de antwoorden heel uiteenlopend kunnen zijn. Het spreekt voor zich dat organisaties of teams werk zo efficiënt mogelijk willen verdelen én ervoor willen zorgen dat ieders talent maximaal wordt benut. Sociocratie 3.0 is een toegankelijke manier dat zelfsturing en zelforganisatie faciliteert. 

 

Wat is sociocratie?

Sociocratie is een bestuursvorm die uitgaat van de gelijkwaardigheid van individuen. Het is een dynamische organisatie- en besluitvormingsmethode waar verschillen – en dus ongelijkheid – ruimte krijgen. Al sinds de 19e eeuw wordt sociocratie toegepast als bestuursvorm.

Het gegeven is dus niet nieuw, maar een vijftal jaar terug kwam Jef Cumps met het boek sociocratie 3.0 – de businessnovelle die het beste uit mens en organisatie haalt op de proppen. Deze ervaren management coach en trainer ondersteunt leiders en organisaties in hun groei naar meer wendbaarheid, menselijkheid en effectiviteit. Naast auteur is Cumps ook oprichter van iLean, een organisatie dat inzet op lean en agile werken.

Sociocratie 3.0 kan een toegankelijk vertrekpunt zijn voor teams en organisaties die (nog) meer ownership willen opnemen. De theorie is een verzameling van principes die stap voor stap geïmplementeerd kunnen worden, zonder dat een radicale reorganisatie of langetermijnplanning nodig is.

 

Wendbare en betekenisvolle organisaties creëren

Het boek van Jef Cumps kan fungeren als leidraad voor organisaties die bewuster en effectiever willen samenwerken. Sociocratie 3.0 combineert patronen voor samenwerking uit de klassieke sociocratie, met tendensen uit agile werken en lean denken. Het boek dient meer als praktische gids dan als framework.

 

De zeven principes die naar voor komen in het boek zijn:

  • Eigenaarschap (accountability)
  • Gelijkwaardigheid
  • Transparantie
  • Continu verbeteren
  • Effectiviteit
  • Empirisme
  • Consent

Deze puntjes worden besproken aan de hand van concrete voorbeelden, zoals het toepassen van vergaderpraktijken, het werken in rollen en domeinen, werk op een transparante manier organiseren, persoonlijk leiderschap vergroten, samen streven naar het doel van uw bedrijf ... 

sociocratie

Zoals u wel merkt, is sociocratie 3.0 een breed toepasbaar gegeven. Dit zorgt ervoor dat vrijwel iedereen inspiratie kan halen uit deze theorie. Dit boek is dus zeker het lezen waard!

Wilt u meer weten over hoe u uw organisatiestructuur kan optimaliseren? Onze experts helpen u graag verder.

Op zoek naar andere boekentips?