Talentontwikkeling

Intrapreneurship: iedereen kan ondernemend zijn

Intrapreneurs zijn werknemers die zich gedragen als entrepreneurs binnen een bedrijf. Ze stellen zich proactief en innovatief op, met als doel om hun carrière verder te ontwikkelen en de organisatie naar een hoger niveau te tillen. Zowel op kleine als op grote schaal kunnen werknemers ondernemend gedrag vertonen. Dit kan gaan over simpelweg voorstellen doen om iets te verbeteren, maar ook over het lanceren van grotere projecten.

De positieve effecten van intrapreneurship

Bedrijven die ondernemend gedrag omarmen scoren hoger op vlak van employee engagement en productiviteit. Een gezonde mix van autonomie en verantwoordelijkheid zorgt ervoor dat intrapreneurs niet bang zijn om meer te doen dan wat er in hun taakomschrijving beschreven staat. Die intrinsieke motivatie om het onderste uit de kan te halen leidt tot groei en dynamiek in een bedrijf. Bestaande werknemers kunnen op die manier hun talenten blijven ontwikkelen en zullen dus niet de behoefte voelen om over te stappen naar een andere werkgever. Ook voor potentiële werknemers is zo een intrapreneurial mindset positief. Een bedrijfscultuur die sterk inzet op het stimuleren van ondernemend gedrag zal gelijkgezinde talenten aantrekken.

intrapreneurship_beeld2

Hoe kan ondernemend gedrag gestimuleerd worden?

Intrapreneurship kan in zekere mate aangeleerd worden. Autonomie, taakvariatie en het veelvuldig in contact komen met externen kunnen dienen als stimulans om een alternatieve werkwijze te kiezen. Ook kan ondernemend handelen aangewakkerd worden vanuit de organisatie door werknemers aan te sporen hun eigen inzichten te gebruiken om hun verantwoordelijkheden tot een goed einde te brengen. Beloningen kunnen tot op een bepaald niveau ook stimulerend werken, zolang dit niet het hoofddoel wordt. Uiteraard moeten werknemers wel genoeg ruimte krijgen in hun planning om ondernemend aan de slag te kunnen.

 

Op zoek naar meer tips over hoe u uw talenten optimaal kan laten groeien? Bij Peace for Talent helpen we u graag verder. Neem contact op met een van onze experten.