Talentontwikkeling

Inclusief leiderschap: verandering creëren

In deze laatste blog rond het thema inclusief leiderschap gaan we dieper in op ‘verandering creëren’, het vierde ontwikkelingsgebied waardoor leidinggevenden zich kunnen omvormen tot echte leiders.

Belangrijkste eigenschappen van een inclusieve leider

Een inclusieve leider kenmerkt zich door deze dagelijkse routine:

  • zelfbewustzijn oefenen
  • een gedeelde visie hanteren
  • bouwen aan relaties
  • verandering creëren

Kenmerkend voor die vier domeinen is dat ze geconnecteerd zijn: ze zijn als het ware onderling verbonden en beïnvloeden elkaar.

Inclusief leiderschap: verandering creëren

Ontwikkelingsgebied 4: verandering creëren

Inclusieve leiders zien verandering als positief. Velen beschouwen verandering als een vorm van onzekerheid, maar niet zo voor de inclusieve leider. Zij weten dat verandering een vorm van groei is. Ze doen er alles aan om de ideale omstandigheden te creëren om verandering toe te laten. Hiertoe bouwen ze een strategie op en zoeken daarna de nodige middelen om die strategie te implementeren.

Om verandering te creëren zijn inclusieve leiders zich ervan bewust dat ze hun medewerkers mee op de kar moeten krijgen. Ze informeren alle stakeholders continu omtrent de doelen en motivaties en motiveren ieder van hen om hun bijdrage te leveren. Bovendien hebben ze geen schrik om verantwoordelijkheid op te nemen. En dat laatste is cruciaal om uw rol als inclusieve leider voluit op te nemen.

Verandering creëren is de essentie van leiderschap en dus ook van inclusief leiderschap. Inclusieve leiders staan momenten van onzekerheid toe en zijn bereid om verrast te worden. Ze passen de strategie ook continu aan in functie van de situatie. Zij begrijpen als geen ander de nood aan nieuwe visies en manieren van werken. En dat is de sleutel tot hun succes.

Inclusief leiderschap: verandering creëren

Overtuigd van deze aanpak, maar twijfelt u hoe u hiermee van start kunt voor uw organisatie? Peace for Talent begeleidt met een traject op maat. Meer weten?

Neem contact op met ons.