Welzijn

Complimenten geven is complexer dan het lijkt

 

Begin maart worden we elk jaar massaal aangespoord om een complimentje te geven. Op 1 maart vieren we namelijk Nationale Complimentendag! En een compliment geven kan u nooit te veel doen, toch? Hoe goed uw intenties ook zijn, iemand complimenteren is niet altijd zo evident als het lijkt. Complimenten blijven namelijk een heel specifieke vorm van feedback. Wij verzamelden enkele tips om uw goedbedoelde opmerkingen extra kracht bij te zetten.

Een oprechte dankjewel, een (virtueel) schouderklopje, extra ondersteuning bieden als het nodig is … welgemeende complimenten kunnen soms echt het verschil maken. Ook op de werkvloer. Als mens hebben we zelfs complimenten nodig, want deze zijn onlosmakelijk verbonden aan motivatie. We krijgen namelijk meer vertrouwen in onze eigen capaciteiten als we positieve feedback ontvangen.

 

Complimenten zijn complexer dan verwacht

Wie een complimentje krijgt, zal zich gemotiveerder voelen om hetzelfde gedrag nog eens te herhalen. Dat kan meteen ook een valkuil zijn. Evaluatieve complimenten hebben vaak de verborgen boodschap dat ze de gecomplimenteerde in een bepaalde richting willen sturen.

Ook complimenten die enkel focussen op het eindresultaat werken averechts. Door enkel op het einde van de rit een compliment te geven, verandert die positieve feedback in een dwingende voorwaarde. Zowel voor de gecomplimenteerde als voor de personen errond zorgt dit voor druk. U creëert namelijk de standaard dat enkel een goed eindresultaat het prijzen waard is.

Procesgerichte complimenten zijn logischerwijs veel effectiever. Deze zorgen voor meer zelfvertrouwen bij de persoon in kwestie wat de eindstandaard sowieso ten goede gaat komen. Bij persoonsgerichte complimenten geldt hetzelfde principe. Complimenten die puur over iemands stabiele persoonlijke kenmerken gaan, zorgen ook voor druk. Als iemand zich wat anders zou gedragen – door een tegenslag bijvoorbeeld – zal die persoon zich snel mislukt voelen.

Als de timing, het type compliment of de manier waarop het gegeven wordt niet helemaal goed zit, wordt de intentie van het compliment doorprikt en werken ze niet meer motiverend.

 

Hoe kan u een gezond compliment geven?

Complimenten over iemands concrete aanpak of inspanning zijn duurzamer. Op die manier bouwt u namelijk gradueel een stabiel gevoel van competentie op. We verzamelden een paar tips om complimenten te geven die een blijvend positief effect hebben:

  • Formuleer uw compliment zo duidelijk en concreet mogelijk. Mensen zijn van nature heel zelfkritisch, ruimte voor misinterpretatie vermijden is daarom een must.
  • Geef geen complimenten gevolgd door ‘maar …’. Complimenten zijn inderdaad een vorm van feedback maar door commentaar aan uw zin te plakken, doet u uw complimentje teniet.
  • Gebruik uw positieve opmerking niet om meteen iets te vragen of gedaan te krijgen van de persoon in kwestie. Daardoor komt uw compliment niet oprecht over.
  • Wacht niet op een succesvol einde om een compliment te geven, maar geef gaandeweg positieve opmerkingen. Waak er ook over dat uw complimenten over het proces van iemand gaan en niet over iemands persoonlijkheid.

 

Hoe moet u een compliment ontvangen?

We zijn vaak te kritisch voor onszelf. Het is makkelijker om onszelf af te breken, dan om een compliment te geven aan de persoon in de spiegel. Nochtans zorgen complimenten ervoor dat ons gevoel van eigenwaarde verbetert en dat ons zelfvertrouwen groeit. Tijd om tegen die reflex in te gaan en om complimentjes te aanvaarden! Geef dus niet meteen een compliment terug als u er eentje ontvangt. Daarmee bagatelliseert u de waarde van het gekregen compliment en zorgt u ook voor een ongemakkelijke situatie. Het belangrijkst is vooral om de positieve opmerking te accepteren en om ervan te genieten!

 

reel_comma

 

Bij comma werd complimentendag alvast goed gevierd. Kijk maar naar onze reel!

 

 

Benieuwd naar hoe u positiviteit op de werkvloer kan bevorderen? Onze experts helpen u graag verder.