Talentontwikkeling

Geef uw werknemers het vertrouwen om uit hun comfortzone te treden

Carrièreplanning, opleiding, uitdaging… het is nodig om werknemers betrokken en fris te houden. Maar hoe doet u dat?

Het is menselijk… de gewoontes nemen ons leven over. Mensen stellen dingen uit, gaan uitdagingen uit de weg, vaak door een gebrek aan zelfvertrouwen. Ze denken dat ze zullen falen, dat ze iets niet zullen kunnen. Ze zijn bang voor verandering en daarom doen ze liever niets. Dat is jammer, want hierdoor lopen ze mooie kansen mis, doen ze minder ervaringen op en raken vastgeroest. Wie nooit iets nieuws probeert, kan ook niet weten of hij het wel kan. Misschien lukt het wel beter dan verwacht.

Werknemers moeten de kans krijgen om hun vaardigheden in te zetten en gestimuleerd worden om ze uit te breiden en bij te leren. Maar naast bijleren moeten ze ook uitgedaagd worden om nieuwe dingen te proberen: een nieuw project, een andere invalshoek, een interessante functie…

Praat met uw medewerkers over hun carrièreplannen. Is er in de huidige functie genoeg ruimte voor het ontwikkelen van talenten en vaardigheden? Gaat de carrière de goede richting uit? Zijn er nieuwe of interessante projecten die hen kunnen uitdagen? Bespreek mogelijkheden die uw mensen zullen helpen groeien binnen het bedrijf.

Vertrouwen hebben in mensen vormt de basis. Als mensen elkaar vertrouwen, ontstaat een omgeving die hen keuzes en vrijheid biedt. Voor een autonome cultuur is dit nodig. Toon interesse in uw mensen. Oprechte interesse. U oogst wat u zaait. U leert uw medewerkers beter kennen. U leert wat ze nodig hebben… Begin met kleine stapjes, zeker bij werknemers die onzeker zijn.

Erken en beloon de inspanningen van uw werknemers. Maak tijd om hen te laten zien hoe belangrijk ze zijn. Ze zullen met plezier nog een stapje verder gaan en zich nog meer inzetten… en nieuwe dingen durven proberen. Loopt het toch anders dan verwacht? Verwijt uw medewerkers niets. Ook uit fouten of mislukkingen leert u veel bij.

Bedenk ook initiatieven om werk en privéleven in balans te houden. Stimuleer werknemers om hun harde werk af te wisselen met plezier en sociale activiteiten, gezonde tussendoortjes, beweging, enz. Laat hen nieuwe dingen ontdekken en kennen.

Een leuk idee komt van Matt Cutts. Probeer eens iets nieuws gedurende 30 dagen. Dat kan spectaculair en groot zijn, maar evengoed klein. Goed idee voor uzelf als werkgever of leidinggevende, maar ook voor uw medewerkers!
 

Wilt u hier meer over weten of bent u op zoek naar begeleiding?

neem contact met ons op