Talentontwikkeling
Leiderschap

De onvolmaakte leider als drijvende kracht

We verwachten veel van onze leiders. Topmanagers moeten de intellectuele capaciteiten hebben om complexe problemen op te lossen én de nodige fantasie om een krachtige visie te ontwikkelen én dat alles kunnen vertalen in concrete uitvoerbare plannen. Maar is dat wel realistisch? Mogen we dat allemaal van één persoon verwachten? Het antwoord is simpel: nee. 

Het is tijd om de mythe van een complete leider, de feilloze man of vrouw aan de top, los te laten. Niemand is in staat om alles op zich te nemen. Hoe sneller bedrijven dat idee loslaten, hoe meer baat hun organisaties hierbij hebben. In de wereld van vandaag zit de sleutel tot succes niet meer in ‘command and control’ maar in het cultiveren en coördineren van acties in samenwerking met stakeholders uit elke laag van de organisatie. Pas als de leider zich als incompleet durft zien, zal hij of zij voor ontbrekende skills durven leunen op anderen. Hij durft loslaten en beseft dat leiderschap zich in elke laag van het bedrijf bevindt. 

De 4 krachten van leiderschap

Leiderschap bestaat uit een set van vier belangrijke solidaire krachten: 

  • Zingeving
  • Verbinding
  • Voorstellingsvermogen
  • Uitvinding
De onvolmaakte leider als drijvende kracht

Die vier krachten staan voor de intellectuele en interpersoonlijke, de rationele en intuïtieve en de conceptuele en creatieve mogelijkheden die een hedendaagse bedrijfsomgeving vraagt. Het is een utopie om te verwachten dat iemand in al die domeinen tegelijk sterk is. Hierin verschillen incomplete leiders van incompetente leiders: ze beseffen waarin ze goed zijn en waarin niet en hebben een goed idee hoe ze met anderen kunnen samenwerken. Zo worden zwaktes omgevormd tot sterktes. 

Zingeving

Het is belangrijk voor een goede leider om een continu begrip te hebben van de wereld rondom zich. Welke invloed heeft globalisering op mijn business? Hoe zullen nieuwe technologieën mijn bedrijf beïnvloeden? Maar zingeving is niet louter analyseren, het is een vorm van creativiteit. Leiders bepalen wat voor hen een goede aanpak zou zijn in functie van hun doelen, maar kunnen die aanpak naadloos aanpassen aan de huidige situatie waarin het bedrijf zich bevindt. 

Verbinding

Het traditionele beeld van een leider? Iemand die niet in verbinding gaat met mensen. Feilloze leiders hebben geen input nodig van anderen om hun doel te bereiken. Als ze dat toch doen, is het enkel van de mensen dicht om hen heen van wie verwacht wordt dat ze problemen oplossen. Hierbij ontbreekt het emotionele niveau volledig. Maar tijden zijn veranderd. In een tijdperk waar netwerken centraal staat, is het bouwen aan betrouwbare relaties een vereiste van effectief leiderschap. Bij die verbinding staan drie sleutelbegrippen centraal:

  • Wees leergierig: luister empathisch zodat u echt de gevoelens en de gedachten van de andere begrijpt.
  • Pleit: leg uw eigen standpunt uit aan anderen. Hoe kwam u tot die conclusie en waarom? 
  • Connecteer: creëer een netwerk van vertrouwelingen die u als leider in staat stellen om uw doelen te bereiken.

In het verleden gingen leiders vaak alleen maar pleiten en vergaten ze de andere twee succesfactoren. 

Voorstellingsvermogen

De derde kracht, voorstellingsvermogen, is actiegerichter dan zingeving en verbinding. Hierbij draait alles rond het creëren van overtuigende beelden over de toekomst. Zingeving gaat over ‘what is’ en voorstellingsvermogen gaat over ‘what could be’. Dat is een continu proces. Een inclusief leider slaagt erin een duidelijke visie te creëren, geeft zingeving aan het werk en motiveert zo werknemers en stakeholders om bij te dragen. En springen mensen niet meteen mee op de kar? Dan gaan ze in dialoog. Ze gebruiken beeldkracht en metaforen om hun verhaal aan de bak te brengen en teamleden te engageren om samen het gemeenschappelijk doel te bereiken. 

Uitvinding 

De laatste kracht van leiderschap is uitvinden. Al hebt u de beste visie ter wereld, u moet ze nog altijd  omzetten naar de hedendaagse realiteit. Uitvinden doet een organisatie shiften van een abstracte wereld vol ideeën naar een concrete wereld van implementatie. Een goede dosis creativiteit is hierbij aan de orde. 
De meeste leiders zijn sterk in een of twee van de bovenstaande krachten. Zodra onvolmaakte leiders inzicht verwerven in hun sterktes en zwaktes kunnen ze op zoek gaan naar anderen die hen helpen om aan te vullen en zo compleet te worden. Doet u dat niet, dan mist u de nodige aspecten om als organisatie beweegbaar te blijven in een snel veranderende wereld.

Benieuwd naar uw sterktes en zwaktes en hoe we u als incomplete leider kunnen laten groeien? Neem contact op met één van onze Peace for Talents-experts en samen stippelen we uw traject uit. 

Contact

Auteur: Galia De Fulviis