Welzijn

Wat kan gezonde voeding en veel bewegen betekenen voor je concentratie en energiepeil?

Jeroen Klinckaert, bewegingscoach

Het ‘gezonde’ lichaam is er eentje dat bruist van de energie en dat iemand in staat stelt om zich goed te concentreren. Energie is de brandstof die nodig is om het systeem draaiende te houden en te laten presteren. Als het lichaam in balans is, dan werkt het systeem het best. De energie wordt perfect aangeleverd, alle reserves zijn optimaal aangevuld, alle organen en vitale functies werken prima en er is geen schade aan het lichaam.

 

Jeroen Klinckaert

Wat is hierin de taak van gezonde voeding?

Voeding is de noodzakelijke brandstof voor ons lichaam, zorgt voor energieproductie en ondersteunt ons om de nodige lichaamsfuncties en reserves op te bouwen. Echter, de relatie tussen voeding, concentratie en energie is niet zo eenvoudig. Naast de ondersteunende eigenschappen kan voeding ook een stressfactor zijn. Die stressfactor is verbonden met je persoonlijke levensstijl.

Grotendeels moet onze dagelijkse voeding bestaan uit hoogwaardige voedingsmiddelen. Voedsel van hoge kwaliteit komt uit de natuur en wordt vers, onbewerkt en meestal rauw gegeten (soms is koken noodzakelijk). Fruit, groenten (sla, kool, ui), knollen (wortel, pastinaak, koolrabi), noten (walnoot) en zaden (pompoenpitten, chia, pijnboompitten) zijn een dagelijkse bron van noodzakelijke voedingsstoffen die ons lichaam voorzien van de nodige vitaliteit en die zorgen voor een goed humeur. Voedsel van hoge kwaliteit bevat vitaminen, mineralen, vezels en unieke plantaardige stoffen (fytonutriënten) die ons lichaam op fysiek, mentaal en psychologisch vlak nodig heeft en die dusdanig een positief effect hebben. Vlees en vis kunnen deel uitmaken van een compleet dieet als ze op een natuurlijke manier verwerkt zijn. Vlees en vis bevatten namelijk alle aminozuren om de eiwitbehoeften van ons lichaam te ondersteunen.

Bewustwording is een belangrijk onderdeel van gezonde voeding die past bij jouw lichaam. Een eerste belangrijke stap is om je bewust te zijn van jouw persoonlijke lichamelijke symptomen en jezelf af te vragen: is er iets wat ik doe dat dit symptoom veroorzaakt? Zodra je een antwoord hebt op die vraag, kun je verdergaan met de volgende stap: wat kan ik eraan doen?

Een voorbeeld:

Ik heb last van maagspasmen.

Bewustzijn:

- Wanneer heb ik maagkrampen? Voor, tijdens, na of tussen de maaltijden?
- Heb ik er elke dag last van of is het slechts af en toe?

- Is er iets wat ik eet of doe als ik maagkrampen heb?

Zodra je deze vragen kunt beantwoorden, kun je actie ondernemen:

Ik heb maagkrampen na het ontbijt. Ik heb gemerkt dat als ik ontbijtgranen met melk eet ik er meer last van heb. Ik ben begonnen met het vervangen van granen door gepofte rijst en de krampen zijn bijna verdwenen. Ik eet nu een stuk minder granen. Ik denk dat ik granen best vermijd.

Bewustwording is en blijft een onmisbare stap.

 

image

Wat is de taak van beweging?

Als we kijken naar de relatie tussen beweging, concentratie en je energiepeil komen automatisch volgen aspecten naar voor:

  • Vermijd fysieke schade en overbelasting
  • Recuperatie is belangrijk
  • Zorg voor een goed zuurstoftransportsysteem

In de eerste plaats is het belangrijk om ons bewust te zijn van de dagelijkse fysieke impact die voortkomt uit overbelasting en fysieke schade. We staan hier weinig tot niet bij stil maar dagelijks belasten we ons fysiek systeem meer dan nodig door onze repetitieve manier van bewegen. Onze bewegingen tonen een grote beperking aan bewegingsvariabiliteit. Dat zorgt langzaamaan voor een rigider bewegingsapparaat, wat de belasting doet toenemen en uiteindelijk kan leiden tot overbelasting. Deze toegenomen belasting leidt tot schade en zorgt ervoor dat meer recuperatie nodig is. Het is dus kwestie om dit recuperatievermogen niet zo hard onder druk te zetten.

Bij recuperatie denken we hoofdzakelijk aan slapen en de capaciteit die ons lichaam heeft om dan te herstellen. Dit herstelproces is afhankelijk van de hoeveelheid belasting aanwezig in het lichaam, de snelheid van het recuperatievermogen en de tijd die het lichaam krijgt om te kunnen herstellen, m.a.w. het aantal uren slaap.

Het recuperatievermogen wordt ook bepaald door de efficiëntie van het zuurstoftransportsysteem. Dat systeem beschrijft de weg die zuurstof aflegt om te komen tot voldoende energieproductie. Het functioneren van de longen, de kracht van het hart en de efficiënte werking van onze spieren zorgen samen voor een goed werkend zuurstoftransportsysteem. Hoe kun je dit systeem nu verbeteren, optimaliseren en trainen? In de eerste plaats door dit systeem dagelijks te gebruiken en te stimuleren om telkens beter te worden. Aan het werk dus! Moet je dan dagelijks sporten? Neen zeker niet, soms zelfs integendeel. Het zuurstoftransportsysteem verbetert telkens als je het gebruikt. Als je begint met sporten kan de intensiteit zodanig hoog zijn waardoor er geen positief effect is op het zuurstoftransportsysteem. Om het zuurstoftransportsysteem te trainen, is bewegen aan een gematigde intensiteit van cruciaal belang. Deze intensiteit staat gelijk aan een ademhaling die licht hoger is dan normaal, waarbij de hartslag ook licht stijgt. Je dient zeker nog in staat te zijn om makkelijk te praten tijdens deze activiteit.

Als je dagelijks voldoende beweegt aan een gematigde intensiteit, ’s nachts voldoende slaapt om te recupereren en overdag ook aandacht schenkt om regelmatig je beweegpatroon te onderbreken mét voldoende bewegingsvariabiliteit, zal je vanuit beweging het meeste voordeel halen in functie van concentratie en je energiepeil.

Tot slot is consistentie de belangrijkste factor in het hele verhaal. Af en toe, een paar keer… is niet voldoende. Begin met kleine stapjes. Verander niet alles tegelijk, maar bouw langzaamaan op. De grootste veranderingen komen van de kleinste stapjes, als ze consequent worden uitgevoerd. Ze moeten deel gaan uitmaken van je dagelijkse routines.

Heb je hier vragen over?

contacteer dan deze expert.