Talentontwikkeling

Inclusief leiderschap: relaties opbouwen

Deze maand gaan we dieper in op de ontwikkelingsgebieden van inclusief leiderschap. Na het domein zelfbewustzijn oefenen en het hanteren van een gedeelde visie richten we onze aandacht op het bouwen aan relaties.

Belangrijkste eigenschappen van een inclusieve leider

Een inclusieve leider kenmerkt zich door deze dagelijkse routine:

  • zelfbewustzijn oefenen
  • een gedeelde visie hanteren
  • bouwen aan relaties
  • verandering creëren

Kenmerkend voor die vier domeinen is dat ze geconnecteerd zijn: ze zijn als het ware onderling verbonden en beïnvloeden elkaar.

Inclusief leiderschap: relaties opbouwen

Ontwikkelingsgebied 3: relaties opbouwen

Als we het hebben over relaties opbouwen, moeten we steeds 2 belangrijke groepen in acht nemen: enerzijds de mensen waarmee we nauw samenwerken, en anderzijds ook het wijdere interne en externe netwerk dat een invloed heeft op uw succes. Een inclusief leider heeft steeds oog voor het creëren en promoten van authentieke relaties onder alle teamleden.

Het belangrijkste aspect in dit verhaal is dat de inclusieve leider vooral aandacht heeft voor de kwaliteiten van elk individu en zich niet focust op de tekorten. Ieders bijdrage wordt gewaardeerd en de meerwaarde zit precies in het feit dat iedereen met een andere bril zaken benadert om taken te vervolledigen. De inclusieve leider luistert actief en op een empathische manier naar elk individu.

Zo creëren inclusieve leiders een veilige werkomgeving, een sfeer waarin vertrouwen en aanvaarding centraal staan. Ze laten anderen toe om hun energie, passie en creativiteit in hun werk toe te passen. Maar om dat te bewerkstelligen is het cruciaal om eerst zichzelf in vraag te durven stellen. Wie anderen wil veranderen, moet bereid zijn om eerst zichzelf een spiegel voor te houden. Dit is de sleutel in uw relaties naar anderen toe. Het helpt u om authentieke, open relaties te ondersteunen.

Overtuigd van deze aanpak, maar twijfelt u hoe u hiermee van start kunt voor uw organisatie? Peace for Talent begeleidt met een traject op maat. Meer weten?

Neem contact op met ons.