Werkgeluk

Hoe stimuleert u productiviteit als u thuis werkt?

2020 is ongetwijfeld het jaar dat thuiswerken een boost heeft gegeven. Met deze 5 tips blijft u productief in uw thuiskantoor.

#1- Houd u normale planning aan

Routine klinkt saai, maar het is wel essentieel om productief te zijn. Productief zijn betekent ook niet dat u de hele tijd ‘bezig’ bent. Pauzes geven uw geest, ogen en lichaam even rust om daarna weer effectiever te kunnen werken. Net zoals u buitenshuis zou gaan werken, houd u dus best een schema of planning aan. Als u dat doet triggert u de hersenen en weten ze dat u zich klaarmaakt om te werken. Het uur van opstaan, uw ontbijtritueel, de kinderen naar school brengen, het eerste koffietje aan uw bureau… het maakt u klaar voor de klus. Blijf dit schema op de dagen dat u thuiswerkt zeker volgen. Vergeet ook niet die korte wandeling ’s middags of uw vieruurtje zoals anders. Door de reistijd die wegvalt kan u trouwens leuke dingen voor uzelf plannen. Een mooie extra beloning!

 

#2- Structureer uw werkplek

Werken doet u best niet in uw bed, op de sofa of voor tv. Organiseer uw eigen werkplek zoals op kantoor, gezelligheid mag natuurlijk wel. Een goede ergonomische stoel, de juiste verlichting, wifi die werkt… het zijn elementen die u alleen maar helpen. Het nodige materiaal moet binnen handbereik zijn, maar neem dat ook niet te letterlijk. Even opstaan om iets van de printer te halen is net goed! Probeer uw werkruimte te scheiden van uw privé. Zo kan u rustig werken en moeten uw huisgenoten ook niet op de toppen van hun tenen lopen.

#3- Opgelet met stoorzenders en afleiding

Uw normale planning aanhouden, het kwam al aan bod in #1. Structureer uw dag in werkblokken en plan ook uw lunch, wandeling of meditatiemoment in. Laat u niet afleiden door social media of nieuwsflashes, zet geluidjes allerhande uit en focus op uw prioriteiten. Hou voor ogen wat u die dag wil gedaan krijgen en noteer het eventueel op een papiertje dat u naast uw computer hangt. Bij veel thuiswerkers vervaagt de grens tussen werk en privé met tot gevolg dat ze het werk meer spreiden. Als u voortdurend ‘s avonds nog verder moet doen, dan is dat een teken aan de wand. Wacht met dat wasje insteken tot ’s avonds en houd uw werk- en privétijd ook gescheiden.

#4- Blijf in contact met het bedrijf en uw collega’s

Het spontane contact met uw collega’s, het praatje aan de koffieautomaat of de lunchtafel, de babbel met de persoon die naast u zit…  heeft u niet meer als u thuis werkt. Thuis moet u moeite doen om uw collega’s, leidinggevende of klanten - informeel - te spreken. Uiteraard zijn er virtuele vergaderingen of calls, maar ook de informele contacten zijn belangrijk. Neem die telefoon eens vast en verschuil u niet in uw cocon. Bent u leidinggevende? Vergeet dan zeker niet elke week een informeel contactmoment te hebben met uw collega’s. Onderhoud de band.

#5- Dress to impress

Akkoord, u hoeft u als thuiswerker niet elke dag op te tutten alsof u naar een fancy feestje gaat, maar het andere uiterste - de pyjama of slodderbroek met gaten - laat u beter achterwege. Uzelf goed verzorgen heeft een positieve invloed op uw gevoel en productiviteit. Trouwens, ziet u er niet graag goed uit tijdens een videogesprek of als er thuis een pakketje aan de deur wordt geleverd? Ook voor uw partner of huisgenoten is het leuker als u er stralend uitziet als zij thuiskomen.

Wilt u hier meer over weten?

neem dan contact op met peace for talent

Werk en privé, het is niet altijd een gemakkelijk evenwicht. Lees hier meer over in het blogartikel De balans tussen werk en privé: wat kan de werkgever doen?