Talentontwikkeling

Gendergelijkwaardigheid op de werkvloer

In Noord-Europa worden zeven landen van de acht bestuurd door vrouwen: IJsland, Noorwegen, Finland, Estland, Litouwen, Zweden en Denemarken. Enkel Letland heeft een man als premier. Puur toeval? Dat geloof ik niet. Bij het inkijken van het Global Gender Gap Report 2020 van het World Economic Forum, ziet u dat IJsland, Noorwegen, Finland en Zweden de eerste vier beste van de klas zijn inzake gendergelijkwaardigheid. Ook Letland (11), Denemarken (14), en Estland (26) scoren goed.

image_ranking

België staat op de 27ste plaats in de ranglijst van 153 landen. Daarmee behalen we een gemiddelde score van 0,750. Vijf jaar geleden scoorden we gemiddeld 0,753, toen we op de 19de plaats stonden van de 145 landen. We gingen er de afgelopen vijf jaar dus bepaald niet op vooruit.

Wat zijn hiervan de oorzaken?

Dat IJsland al elf jaar de eerste plaats haalt, hoeft verder geen betoog. 24 oktober 1975 is het absolute keerpunt geweest in de geschiedenis van dat land. We hebben daar al een paar keer naar verwezen. Het feit dat de Scandinavische landen zowel moeder- als vaderschapsverlof hebben en volop investeren in kinderopvang, maakt het voor vrouwen – die in de rest van Europa nog steeds de grootste zorg naar zich toetrekken – mogelijk om zichtbaar te zijn én te blijven. Ook nadat ze bevallen zijn! Dat zorgt voor rolmodellen die jonge vrouwen tonen dat ook zij carrièremogelijkheden blijven hebben naast het moederschap. Die voorbeelden ontbreken in België nog altijd omdat er tot op vandaag vaak niet het juiste klimaat voor wordt gecreëerd.

image_2

Er worden jaarlijks duizenden rapporten gepubliceerd die de correlatie aantonen van het belang van genderevenwicht in de politieke, economische en maatschappelijk wereld. Als we de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (ook wel SDG’s genoemd) die opgesteld zijn door de Verenigde Naties willen behalen tegen 2030, is er nog werk aan de winkel.

De basis voor duurzaam ondernemen

Wanneer ik mijn persoonlijke mailbox dagelijks uitspit, vind ik talloze opleidingen over hoe ik mijn bedrijf ecologischer, duurzamer of innovatiever kan maken. Maar er bestaan amper opleidingen binnen werkgeversorganisaties, hogeschoolopleidingen, avondonderwijs of maatschappelijk onderwijs over de aanpak op de werkvloer om een gendergelijkwaardige omgeving te scheppen. Terwijl dat net aan de basis ligt van een innovatieve, duurzame en ecologische verbetering.

image_SDG

Het belang van genderevenwicht op de werkvloer wordt nog steeds niet gezien door de 70% heren die in de top van het management zetelen. Het excuus van ‘we vinden ze niet’ is reeds lang achterhaald. Het wordt tijd dat we onze prioriteitenlijst gaan aanpakken. We dienen ruimte te scheppen voor een meer empathisch beleid. We moeten durven onder ogen zien dat dit nog steeds vaker door vrouwen wordt gevoerd. Het is de allerhoogste tijd om mens en planeet voorop te stellen en daarna pas te kijken naar grote winstmarges! Want het ene zal sowieso voortvloeien uit het andere, dat durf ik met zekerheid te stellen.

Auteur: Wivina Briers

Wil je meer informatie over hoe u gendergelijkwaardigheid binnen uw onderneming vorm kan geven? Contacteer dan onze P4T-experten Wivina, Greetje of Elke om samen aan de slag te gaan en uw bedrijf futureproof te maken.