Talentontwikkeling
Werkgeluk

Waarom is een goed retentiebeleid nodig in een organisatie?

Els Maes - adviseur voor bedrijfsleiders van familiale kmo’s

 

Els Maes

‘Happy cows give more milk’

Goede medewerkers maken het verschil en een stabiel team draagt bij aan het succes van een bedrijf; het ligt voor de hand. Een groot verloop heeft namelijk veel nadelen: verlies van kennis, dalende productiviteit, een onveilige sfeer, extra kosten… Het spreekt dus voor zich dat een goed retentiebeleid geen overbodige luxe is.

Daarbij is het zinvol om een onderscheid te maken tussen verschillende groepen medewerkers binnen uw bedrijf. Zo hebben beginnende medewerkers andere noden dan hun collega’s die al geruime tijd in dienst zijn. Voor nieuwkomers is er meestal voldoende aandacht. Er wordt heel wat tijd en geld gespendeerd aan employer branding, selectie, rekrutering en een degelijk onthaalbeleid. Maar zodra een medewerker goed geïntegreerd is, valt die aandacht soms weg. De ervaren, stabiele en trouwe medewerkers zijn dan ook regelmatig een vergeten groep. Ze worden als een evidentie beschouwd. Als een medewerker na verloop van tijd voor de concurrentie kiest, kan dat nochtans een aanzienlijke stap achteruit zijn voor een bedrijf.

‘Alles wat u aandacht geeft groeit’

Vanuit onderzoek blijkt dat medewerkers het bedrijf verlaten omdat ze de inhoud van hun job niet (meer) leuk vinden, hun talenten onvoldoende aan bod komen en er niet genoeg ontwikkelingskansen zijn. De meeste bedrijven ontwerpen functies en vullen die vervolgens in met mensen. Er wordt daarbij onvoldoende aandacht besteed aan het aanpassen van de taken en het effectief benutten van sterktes. Om goede medewerkers in dienst te houden, is het nochtans absoluut nodig om blijvende aandacht te hebben voor hun talenten, interesses en groeimogelijkheden.
Leidinggevenden kunnen een grote rol spelen in het creëren van motiverende, zinvolle banen. Maar al te vaak weten ze onvoldoende welk soort werk hun medewerkers leuk vinden. Tijdens exitgesprekken zoeken ze uit waarom getalenteerde mensen weggaan en wat hen zou hebben overtuigd om te blijven. Waarom wachten tot ze op zoek zijn naar een andere job? Slimme managers creëren mogelijkheden voor mensen waarbij ze hun talenten kunnen gebruiken. Dat is een win-winsituatie voor de medewerker én het bedrijf!

 

Meer weten hierover?

contacteer Peace for Talent