Talentontwikkeling

Inclusief leiderschap: de voordelen voor u als leidinggevende

In onze vorige blog gingen we dieper in op de definitie van inclusief leiderschap en de evolutie die leiderschap onderging doorheen de jaren. In het kort: een inclusief leider is iemand die actief een werkplek creëert waarin divers talent gestimuleerd wordt tot het maximale potentieel. Het is ook iemand die ervan overtuigd is dat dit bijdraagt tot betere bedrijfsprestaties. De inclusieve leider is sterk in relaties en begrijpt de waarde van persoonlijke verschillen tussen individuen. Iedereen kan een inclusief leider worden en genieten van de voordelen van inclusie. Wat die voordelen zijn? Daar zoomen we in deze blog op in. 

Innovatie als belangrijkste drijfveer

Kiezen voor inclusief leiderschap is kiezen voor innovatie. Om innovatief te zijn, zijn collectieve verschillen noodzakelijk. Als mensen allemaal op dezelfde manier denken, of ze nu allemaal een hoog IQ hebben of niet, op een bepaald moment lopen ze vast in hun denkwijze. Nieuwe, innovatieve oplossingen vragen om anders denken. Dat is waarom diversiteit innovatie versterkt

Als u als organisatie diversiteit en innovatie toelaat, draagt u bij tot de totale bedrijfsprestaties. Betere prestaties, successen, competitiviteit, duurzaamheid en veerkracht zijn allemaal sleutelgebieden die u stimuleert als u inzet op inclusief leiderschap. 

Inclusief leiderschap: de voordelen voor u als leidinggevende

Antwoord op wereldwijde uitdagingen

De kaart trekken van inclusief leiderschap biedt u ook een antwoord op wereldwijde uitdagingen. In een wereld waarin er grote economische ongelijkheid heerst, het klimaat razendsnel verandert en middelen ongelijk gedistribueerd zijn, biedt inclusief leiderschap een focus op alle stakeholders. De inclusieve leider kiest er resoluut voor om ieders bijdrage als volwaardig te beschouwen. Het doel? Ook hier verandering en innovatie stimuleren door elk individu, zowel op organisatieniveau als op globaal niveau, mee te nemen in de vergelijking. En dit steeds te doen met respect voor ieders verschillende noden.

Zo houdt inclusief leiderschap meer in dan opteren voor diversiteit. Het is kiezen voor het waarderen van ieders bijdrage mét het oog op organisatiegroei.

Overtuigd van deze aanpak, maar twijfelt u hoe u hiermee van start kunt voor uw organisatie? Peace for Talent begeleidt met een traject op maat. Meer weten?

Neem contact op met ons

Auteur: Galia De Fulviis