Talentontwikkeling

Iets meer tijd dan anders? Deze gratis online bijscholingen en platforms zijn de moeite waard!

Een online cursus heeft het grote voordeel dat u hem volgt als het u uitkomt. Misschien is het nu het uitgesproken moment om u er eens aan te zetten. Thuiswerk afwisselen met bijleren. Doen! Volgende sites en cursussen zijn de moeite voor bedrijfsleiders en managers/leidinggevenden. 

Engelstalige cursussen

https://www.coursera.org/

De cursussen van Coursera worden gegeven door topinstructeurs van vooraanstaande universiteiten en bedrijven. Honderden gratis cursussen geven u toegang tot on-demand videocolleges, huiswerkoefeningen en discussieforums over onderwerpen als bedrijfskunde, informatica, data science, taalonderwijs en meer. Bij de betalende cursussen zijn er nog extra oefeningen, quizzen en praktische projecten, evenals een cursuscertificaat bij voltooiing. Het online leren kan u doen in eigen tempo.

Een voorbeeld is de cursus Driving business towards the Sustainable Development Goals van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Wat kunnen bedrijven doen om klimaatverandering tegen te gaan en een duurzame bedrijfscultuur te creëren? Waarom is dit zakelijk relevant? U ontdekt hoe bedrijven kunnen bijdragen aan een betere toekomst voor mensen en de planeet zonder winst op te geven.

https://digitaldefynd.com/business-courses/

Het platform van Digital Defynd geeft u per topic een overzicht van online betalende cursussen én gratis cursussen. De topics zijn data science, marketing, designing, development, business, finance, health en test prep (voorbereiding op testen). 

https://www.classcentral.com/report/free-online-learning-coronavirus/

Als reactie op de pandemie- en isolatiemaatregelen die in de meeste landen zijn ingevoerd, bieden cursusaanbieders gratis of tegen een sterk gereduceerde prijs leerinhoud aan. Op deze pagina houdt Class Central het aanbod bij. Ze werken de lijst bij zodra er nieuwe cursussen verschijnen. Daarnaast hebben ze ook een catalogus met meer dan 15.000 online cursussen. Hun doel: online onderwijs voor iedereen beschikbaar maken. Over zo goed als elk onderwerp kan u een overzicht van de beste gratis en betalende cursussen vinden. 

Beginners Guide to Massive Open Online Courses (MOOC’s)

MOOC's zijn cursussen die online worden aangeboden en gratis toegankelijk zijn voor iedereen.
MOOC staat voor ‘massive open online course’:

  • Massive: omdat inschrijvingen onbeperkt zijn en er honderdduizenden cursisten kunnen zijn;
  • Open: omdat iedereen zich kan inschrijven, er is geen toelatingsproces;
  • Online: omdat de cursussen online gevolgd worden;
  • Cursus: omdat het doel is om een specifiek onderwerp te onderwijzen.

MOOC's omvatten videolessen, lezingen, beoordelingen en discussieforums. De meeste MOOC's worden gemaakt door universiteiten. Enkele van de eerste en meest actieve MOOC-makers zijn Stanford, MIT en Harvard. Sommige MOOC's worden gemaakt door bedrijven, zoals Microsoft of Google, of door verschillende organisaties, zoals IEEE of de Linux Foundation. Hoewel MOOC's door universiteiten worden gemaakt, verspreiden universiteiten ze zelden zelf. In plaats daarvan vertrouwen ze op cursusaanbieders zoals: Coursera (zie eerder), edX, FutureLearn, Udacity

Ook de KUL en de Universiteit Gent hebben een aanbod:
https://www.classcentral.com/university/kuleuven
https://www.classcentral.com/university/ugent

Een van de online cursussen op dit ogenblik is de ‘Existential Well-being Counseling: A Person-centered Experiential Approach’. Deze cursus biedt u de mogelijkheid om te ontdekken wat er echt toe doet in het leven, hoe u welzijn kunt koesteren en het welzijn van anderen kunt verbeteren. De cursus behandelt thema's uit het persoonlijke en professionele leven. De aanpak is positief van insteek door aandacht te besteden aan de talenten van mensen. Het menselijk bestaan brengt uiteraard beperkingen en moeilijkheden met zich mee, daarom is de cursus gebaseerd op het idee van 'existentieel' welzijn. Deze cursus leert u hoe u als mens ‘volledig’ kunt leven, in dit lichaam, op deze planeet, terwijl u zich er tegelijkertijd van bewust bent dat u maar een klein onderdeel bent van een groot, onbegrijpelijk universum.

Nederlandstalige cursussen

https://app.ai-cursus.nl/home

Artificiële of kunstmatige intelligentie wordt de meest ingrijpende technologische ontwikkeling van onze tijd. Het gaat dan over systemen die zelflerend zijn. AI zou meer verandering teweegbrengen dan het internet. Er heerst nogal wat verwarring rond de term, omdat het een breed concept is. In de Nationale AI-cursus komt u er veel over te weten op een begrijpelijke manier, snel en gratis. Het is bovendien de perfecte opstap als u zich verder wil verdiepen. De cursus is tot stand gekomen door een samenwerking van volgende experts.

https://www.studytube.nl/learning-together

Ook het platform ‘Studytube’ biedt tot 30 juni meer dan 250 online trainingen en 500 microlearnings gratis aan. Ook zij stellen dat het in deze onzekere tijden goed is om u bij- of om te scholen en aan uw skills te werken. 

https://www.someflex.be/

En dan is er Someflex: een online leerplatform met videolessen van maximaal 3 minuten. Bent u zelf niet zo sterk in social media, dan kan u hier uw vaardigheden bijschaven. Alle sociale mediakanalen komen aan bod net zoals het maken van creatieve content met gratis apps. Gedurende drie dagen kan u Someflex gratis uitproberen en krijgt u toegang tot meer dan 1.200 videolessen over sociale media en het maken van creatieve content.

Zijn er nog gratis online opleidingen of platforms interessant voor bedrijfsleiders en managers/leidinggevenden? 

laat het ons weten

Misschien ook interessant: 'Teamcommunicatie: welke apps zijn populair nu iedereen massaal telewerkt?'