Werkgeluk

Het nieuwe normaal

Sinds de coronacrisis werken veel mensen thuis. Voor- en tegenstanders, liefhebbers en haters, gemengde gevoelens, onderzoeken… de kranten en magazines staan er vol van. Volledig terugkeren naar de oude situatie zal quasi onmogelijk zijn. Zelfs al gaan de cijfers voortdurend in dalende lijn, in het najaar verwachten we een nieuwe opstoot infecties met sars-CoV-2. Als we virologen moeten geloven, dan zitten er in de toekomst nog heel wat nieuwe virussen aan te komen. De kans dat we zoals voorheen lekker met zijn allen op kantoor werken, wordt daardoor erg klein. Peace for Talent is vooral benieuwd naar de voordelen en mogelijkheden voor werkgevers en werknemers.

België en de diensteneconomie

Uit cijfers blijkt dat in België tussen 2003 en 2018 vooral de dienstensectoren aan belang toenamen: administratieve en ondersteunende diensten, informatie- en informaticadiensten en maatschappelijke diensten. ‘Maken’ doen we veel minder dan vroeger, ‘computeren’ des te meer. En dat kantoorleven kost geld… veel geld. Om elke dag samen aan de koffiemachine te kunnen staan zijn er bedrijfswagens, gebouwen, infrastructuur en files nodig. Vraag: is dat nodig? En wat levert het een bedrijf op als deze kosten (gedeeltelijk) wegvallen? 1.600 euro per werknemer per jaar, volgens Nicolas Bloom, econoom aan Stanford University, en zijn oud-promovendus James Liang.

Kleine, lokale werkplekken

Niet iedereen werkt graag thuis of is in de mogelijkheid om dat op een aangename manier te kunnen doen. Een van de redenen is de beschikbaarheid van middelen: niet overal is er een kwalitatief netwerk, een goede printer, een apart bureau. Daarom is een lokale werkplek best een interessant gegeven om toch een goede infrastructuur ter beschikking te hebben, niet helemaal alleen te zijn en de files te laten afnemen. Coworking spaces, misschien een win-win voor werkgever en werknemer.

Constructievere ontmoetingen

Kleinere kantoren, lokale werkplekken, meer thuiswerk en … constructievere ontmoetingen. Er zal in de toekomst minder fysiek contact mogelijk zijn tussen medewerkers. Reden te meer om van elke fysieke ontmoeting het beste te maken: teambijeenkomsten met meer waarde, minder vergaderen, maar constructiever, elkaar minder frequent zien, maar er dan wel naar uitkijken – het lijkt wel wat op een latrelatie. Etc.

Productievere medewerkers

Volgens onderzoekers aan de universiteit van Stanford zijn thuiswerkers tot bijna 15% productiever, werken ze dagelijks langer dan op kantoor en zijn ze meer gefocust. Uit het doctoraatsonderzoek van Joni Delanoeije (HIVA/KU Leuven) blijkt dat de positieve effecten van thuiswerk duidelijk zijn als de werknemer er zelf voor kiest, geen druk ervaart en de autonomie krijgt om te kunnen en te mogen switchen tussen werk en privé. Een recent onderzoek van Gallup wijst ook uit dat medewerkers die drie tot vier dagen per week thuiswerken, zich sneller ‘betrokken voelen’ en minder snel ‘niet betrokken voelen’ dan de mensen die elke dag op kantoor werken.

Meer tijd voor…

Minder files, minder frustraties omwille van het slabakkende openbaar vervoer, meer tijd voor sport en ontspanning en meer tijd voor het gezin en vrienden. Werkgever of werknemer, dat wil toch iedereen…

Meer lezen over thuis- of telewerken?
Lees dan deze blogartikelen: 'Telewerk tijdens COVID-19' en 'Welke apps zijn populair nu iedereen massaal telewerkt?'

Meer informatie nodig?

contacteer dan een van onze experten