Talentontwikkeling

Hoe ziet een retentiebeleid eruit: deel 2

Hoe zorgt u er als bedrijf voor dat u enerzijds mensen blijft aantrekken en anderzijds uw huidig personeel kan blijven motiveren en verbinden? In deze driedelige blog gaat Peace for talent hier dieper op in. Dit is het tweede deel met de doorstroom van werknemers. 

Doorstromen binnen een organisatie of bedrijf

Doorstroom gaat over het zich verder ontwikkelen van medewerkers binnen de organisatie en meer bepaald over hoe de medewerker zich beweegt van de ene naar de andere functie. Die bewegingen hebben te maken met loopbaanbeleid en met opleiding en vorming. In totaal zijn er drie vormen van doorstroom te onderscheiden:

  • Verticale doorstroom: van een functie op een lager niveau naar een functie op een hoger niveau, met andere woorden een ‘promotie’. Omgekeerd, een demotie, komt niet zo vaak voor, maar het kan.
  • Horizontale doorstroom: van de ene functie naar de andere op eenzelfde functieniveau.
  • Diagonale doorstroom: naar een functie op een ander niveau met betrekking tot een ander functioneel gebied.

Waarom is doorstroom belangrijk? Zelfontplooiing op het werk is nodig voor de motivatie en werkbevrediging van medewerkers en hun binding met de organisatie. Verloop heeft vaak te maken met een gebrek aan doorgroeimogelijkheden. Door te investeren in o.a. loopbaanplanning, beloning  of beoordeling groeit de binding met de organisatie. Natuurlijk zijn er nog andere aspecten die bijdragen aan die binding.

Opleiding

Loopbaanmanagement

Tegenwoordig is het niet meer aannemelijk dat werknemers jarenlang in dezelfde functie werkzaam blijven. Organisaties moeten zich bewust zijn van het feit dat medewerkers mobieler zijn binnen en buiten de organisatie. Ze willen vaak groeien tijdens hun loopbaan en moeten hiervoor de nodige competenties kunnen ontwikkelen. Om dit te realiseren is begeleiding en opleiding nodig.

Beloning

Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen geleverde prestatie en beloning. Er is een onderscheid tussen een functiewaardering (over de inhoud van het werk dat iemand doet) en een beloning (over de wijze waarop iemand het werk doet). Een beloning hoeft niet altijd een beter salaris te zijn, het kan ook tot uiting komen via de verantwoordelijkheid die iemand krijgt of in de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Beoordeling

Een beoordeling brengt de sterke en minder sterke punten van de werknemer in zijn functie onder de aandacht. Nogal eens wordt die beoordeling gebruikt om promotiekansen of een mogelijke loonsverhoging voor een bepaalde werknemer in te schatten. Vooraleer iemand vast in dienst komt, wordt er soms ook een beoordeling opgesteld. Aan de hand van een beoordelingsgesprek kan de werknemer dan zicht krijgen op de inhoud van de beoordeling.

Wenst u meer informatie over retentiemanagement of heeft u een specifieke vraag over de doorstroom van medewerkers?

neem dan zeker contact op met ons

Wilt u meer weten over hoe u als bedrijf jouw instroom kan optimaliseren? Lees dan zeker het eerste deel.