Persoonlijke ontwikkeling

Wat kan jij als ondernemer betekenen?

Heb je als ondernemer de zin om niet alleen jezelf, maar ook een stukje van de wereld te verbeteren? Of dit nu is op grote schaal of op kleine schaal, je wilt een steentje bijdragen. Als je om je heen kijkt, in je eigen omgeving, zul je problemen zien die vragen om een oplossing: van milieuproblemen tot werkgelegenheid. Als ondernemer heb je een belangrijke rol bij het oplossen van deze problemen.

Het begint uiteraard met je oogkleppen af te doen en je visie en beeld van de wereld te verbreden. Het maakt niet uit hoe groot of klein je bedrijf is, als ondernemer zit je in de uitzonderlijke positie om de wereld te veranderen. Maar het lijkt soms of we niet sterk genoeg zijn om een invloed te hebben. Toch kan het wel, met kleine dingen!

  1. Verander zelf

Als je wilt dat de wereld verandert, verander dan zelf. Iedereen kan roepen dat mensen zuiniger moeten leven of zelf energie moeten opwekken. Laat zien hoe jij het doet en toon dat het je leven beter maakt. Dan volgen de mensen en medewerkers om je heen vanzelf. En zij inspireren op hun beurt weer andere mensen.

2.  Begin klein

Het hoeft niet meteen groots te zijn wat je doet. Kies voor ledlampen, begin aan een moestuin, wees zuinig met plastic, verminder je vleesconsumptie, koop lokaal, doe mee aan een actie voor het goede doel, lever een bijdrage voor het milieu, enz. Je hebt een voorbeeldfunctie en zelfs door kleine dingen ga je anderen ook overtuigen. Je kunt uitleggen waarom je iets doet en hoe je het aanpakt, zonder met het vingertje te zwaaien. Inspireer mensen om hetzelfde te doen.

‘Wees het voorbeeld en geef een wereld vorm waarin we allemaal willen leven.’

3. Laat het groeien

We leren steeds meer over onze wereld en ontdekken wat werkt en wat niet werkt. Nieuwe ideeën en kennis zijn binnen een paar uur zelfs de wereld rond. Beetje bij beetje wordt die kennis toegepast bij mensen thuis, in bedrijven, organisaties en bij overheden. Waarom niet in jouw bedrijf? Bedenk wat jij en je medewerkers aan vaardigheden en talenten hebben. Wat kunnen jullie samen doen om de wereld te verbeteren?

4. Accepteer veranderingen

De wereld verandert constant en het is nodig om bepaalde veranderingen te accepteren, er leren mee om te gaan of ze te tolereren. Van schone energie, minder vleesverbruik en kleinere huizen tot samenleven in een multiculturele omgeving. Wie zijn leven laat bepalen door angst of door hebzucht, zal meer moeite hebben met verandering.

 

Wil je hier meer over weten?

neem dan contact op met Peace for Talent

 

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling? Lees dan het blogartikel ‘Hoe verloopt jouw weg naar succes?’

 

"It does not matter
how slowly you go,
as long as you do not stop"

Confucius

Peace for talent - footerbanner