Vraag van de week

Tem je digitale stress

Christine Wittoeck – Oprichtster en zaakvoerster van Digital Academy

Door de coronamaatregelen is er een explosie aan digitale communicatie. Er is nog nooit zoveel gevideochat, gewhatsappt, enz. Digitale communicatie is een zegen om in contact te blijven met klanten, collega’s, familie en vrienden. En het is waar, telecommunicatie geeft ons fantastische mogelijkheden en we maken er graag en veel gebruik van… soms té veel. En dat geeft dan digistress: digitale stress door een overload aan digitale communicatie én werkmiddelen.

Christine Wittoeck

Wat bedoel je hiermee?

Onlangs kreeg ik een telefoontje van een collega ondernemer, ook coach. We ondersteunen elkaar in deze toch wel moeilijke tijden. Ze vertelde me dat ze ’s avonds echt heel erg moe is. Het live coaching is vervangen door online coaching. Dat werkt goed, maar het is erg vermoeiend. Daarbij communiceren haar klanten en leveranciers via verschillende kanalen: de ene klant via e-mail, de andere via Messenger, de leverancier via sms. Ook volgt ze nauwgezet haar sociale media op: van Facebook, LinkedIn tot Instagram en Pinterest. Dat is het professionele gedeelte, maar ook haar familie en vrienden gebruiken WhatsApp, Facetime en Messenger… Ze heeft het gevoel dat ze veel tijd verliest met het beheren ervan en vindt dat ze het niet helemaal onder controle heeft. Ze botst op een aantal problemen:

  • Ze verliest veel tijd om alles te controleren en te beantwoorden.
  • Ze heeft het gevoel dat ze ook overdag regelmatig haar communicatiekanalen moet controleren.
  • Haar smartphone ligt altijd in de buurt en leidt haar af; het ondermijnt haar focus.
  • Het is regelmatig een zoektocht om uit te pluizen op welk medium een vraag is gesteld en die zoektocht kost veel tijd.
  • Ze voelt dat dit erg veel energie van haar vergt en merkt dat haar corebusiness eronder lijdt.

Dit is dus digitale stress. Ik hoor hetzelfde verhaal bij werknemers die nu verplicht thuiswerken of in tijdelijke werkloosheid ‘in hun kot’ gekluisterd zitten: een overvloed aan informatie, communicatiemogelijkheden, te veel digitaal bezig zijn.
Zelf ken ik dit maar al te goed, het beste van jezelf willen geven en dankbaar gebruikmaken van het internet… maar zonder het te beseffen je eigen welzijn en mentale veerkracht ondermijnen.

Het kan anders!

Neem de controle over jouw digitale werk en leefwereld, breng je digitaal landschap in kaart en beslis welke aspecten er anders kunnen zonder dat je inboet aan effectiviteit, efficiëntie en service. 

Je kan je digitale stress echt wel onder controle krijgen zonder het digitale af te zweren. Ik geloof dat je gezond en bewust kunt (leren) omgaan met digitale communicatie en zo de verleiding tot afleiding kunt weerstaan. Je mentale welzijn zal er baat bij hebben.
 
Om je alvast op weg te zetten, 3 tips naar meer digitaal comfort:

  • Ga wandelen zonder je smartphone: neem regelmatig een break, een frisse neus en maak je hoofd vrij.
  • Plan het verwerken van je e-mails in als een taak. Het is een tip uit time management die nog altijd actueel is.
  • Koop een wekker en houd de smartphone uit de slaapkamer: je brein zal je dankbaar zijn.

Benieuwd in welke mate jij verslaafd bent aan digitale hulpmiddelen? Doe de test!

Wie is Christine Wittoeck?

Gefascineerd door gedrag en gedragsverandering beschouwt Christine het als haar missie om bewustwording te creëren rond het feit dat we ons gedrag in eigen hand hebben. Gedrag beïnvloedt ons dagelijks. Meer specifiek wil ze iedereen bewustmaken van het feit dat we ook gedrag ten opzichte van digitale tools in de hand kunnen houden. We leven nu eenmaal in een digitale wereld, maar daarom hoeft dit geen stress te veroorzaken!

Met meer dan 25 jaar ervaring in internationale bedrijven als IT-, sales- en marketing specialist is Christine ervaringsdeskundige op dit vlak. De evolutie van computers naar digitale communicatie heeft ze helemaal doorlopen.

Over Digital Detox Academy

Eind 2010 kreeg Christine de diagnose ‘burn-out’. Drie jaar later had ze een nieuwe carrière, een groter inzicht in haar talenten en passies en weer veel zin in het leven.
Ze is entert(r)ainer en digital detox coach en bezielster van de Digital Detox Academy®.

Christine gelooft dat we gezond en bewust kunnen omgaan met digitale communicatie. Met haar keynotes en workshops geeft ze inzichten en handvaten om zelf aan de slag te gaan, je eigen ideale digitale kader te scheppen waarin werkgeluk en plezier centraal staan. Ze wil digitaal welzijn faciliteren in teams en bedrijven met concrete, praktische en interactieve opleidingen en trajecten.
Digital Detox Academy is ontstaan vanuit Christines persoonlijke ervaring als professional, want als geen ander weet ze dat het cruciaal is om ‘digitale onrust’ om te buigen naar ‘digitaal comfort’.
Met haar passie voor entertainen, trainen, coachen en persoonlijke ontwikkeling betrekt ze haar publiek in alles wat ze doet… met veel vuur én de nodige dosis humor.

Meer weten? Bekijk dan even de website van digitale detox academy

 

"It does not matter
how slowly you go,
as long as you do not stop"

Confucius

Peace for talent - footerbanner