Werkgeluk

Het juiste evenwicht tussen Lean en Agile werken

Veranderen, verbeteren, flexibel zijn… het is noodzakelijk in het bedrijfsleven, maar lang niet altijd gemakkelijk. Er zijn veel methodieken ontwikkeld om bedrijven hierbij te helpen. Veel organisaties en bedrijven kiezen voor de bewezen ‘Lean filosofie’ om bedrijfsprocessen te optimaliseren. In combinatie met de Agile werkwijze kan dit mooie resultaten opleveren.

Lean

Lean is een managementstijl of een bedrijfsfilosofie die gericht is op het creëren van waarde voor de klant in alle processen en op de meest efficiënte manier: snelle processen dus, waarbij flexibel kan worden ingespeeld op een wisselende marktvraag. ‘Lean’ betekent ook ‘slank’ en in deze context wil dat zeggen: het elimineren van verspilling om te komen tot kortere doorlooptijden en een hogere klanttevredenheid. Met andere woorden: optimalisatie.

De methodiek Lean is uitermate geschikt voor procesoptimalisatie en standaardisatie van kwaliteit.

Agile

Agile betekent letterlijk: behendig, flexibel. Tussen de filosofieën Agile en Lean zijn er veel overeenkomsten: het constant verbeteren, wendbaar zijn, adequaat kunnen reageren op veranderingen in de markt, enz. Het grootste verschil is dat Lean meer betrekking heeft op het productieproces en Agile meer op de manier van werken van teams. Door de tussentijdse afstemming met de klant, leveren multidisciplinaire teams steeds betere producten op, die alsmaar beter aansluiten bij de wens van de klant. Een snelle besluitvorming en eenvoudige communicatiestructuren zorgen ervoor dat een bedrijf elke nieuwe kans kan grijpen.

“Lean en Agile zijn geen doel op zich maar een middel om organisatiedoelen te behalen.”

Balans

Door de autonomie van teams te vergroten, worden talenten op de werkvloer beter benut. De betrokkenheid neemt toe net als het plezier in het werk. Er is aandacht voor het creëren van optimale omstandigheden. Belangrijk hierbij zijn het geven van richting en zingeving, het beschikbaar stellen van verbetertijd en het coachen van het team om nieuwe vaardigheden te leren. Het is samen op zoek gaan naar de juiste balans tussen autonomie en sturing.

‘Lean’ of ‘agile’, ze zijn beide nodig om organisaties en bedrijven wendbaar te laten zijn. Een optimale balans zal ervoor zorgen dat een bedrijf een continue verbetercultuur ontwikkelt om snel nieuwe diensten of producten op de markt te brengen, afgestemd op de behoeften van de klant. Organisaties of teams die ‘lean’ of ‘agile’ willen toepassen doen er volgens experten het best aan te werken volgens een aanpak die past bij het DNA van de organisatie.

“Bij zowel Lean als Agile is het uiteindelijke doel om meer waarde te bieden aan de klant. Door continu te kijken wat past, feedback te vragen en te verbeteren.”

Samenvattend: Lean werkt toe naar een optimaal operationeel proces en Agile werkt toe naar een waardevolle dienst of product.
 

Meer weten over de uitgangspunten en instrumenten van Lean en Agile? De experten van Peace for Talent kunnen u praktische handvatten geven voor het uitwerken van een effectief verbeterproces, voor succesvolle ontwikkeling van nieuwe producten en diensten, voor begeleiding bij teamontwikkeling en het organiseren van continue klantenfeedback. We helpen organisaties bij transities.

neem zeker contact met ons op

Nog meer lezen over wat het verschil kan maken in een organisatie? Lees dan: ‘Waarom empowerment belangrijk is in uw organisatie’.