5
min

Futurology Hackathon: Naar een efficiënter IT-ecosysteem voor de raad van Notariaten in de EU

Vereniging van Europese Notariaten (CNUE)

The Council of the Notariats of the European Union, kortweg CNUE, is de officiële vertegenwoordiger van het notariële beroep van 22 lidstaten binnen de Europese Unie. Als non-profitorganisatie wil CNUE voornamelijk het beroep van notaris in de kijker te zetten, bijdragen aan besluitvormingsprocessen en de leden op de hoogte houden van ontwikkelingen binnen het werkveld en de (Europese) wetgeving. Om al die zaken vlot te integreren en overzichtelijk te houden voor alle leden (ca. 45.000 notarissen) werkt CNUE hard aan optimale IT-processen.

Daarom organiseerde het eind 2022 een eerste hackathon met als doel het creëren van één of meerdere innovatieve IT-oplossingen voor het Europese notariële ecosysteem. Zo willen ze de werking van de huidige systemen waarborgen en nieuwe toepassingen opnemen. Die IT-diensten moeten ervoor zorgen dat de uitwisseling van kennis en documentatie binnen deelgebieden efficiënter verloopt en dat een balans gevonden wordt tussen bestaande praktijken en projecten met Europees potentieel.

Teamsamenstelling

Slechts één internationale organisatie werd geselecteerd om een groep experten af te vaardigen die tijdens een tweedaagse hackathon acht teams van notariële en IT-experten moesten begeleiden bij het vinden van een oplossing. Dit vierkoppige topteam van Peace for Talent werd geselecteerd om de Futurology Hackathon te faciliteren en bij te dragen aan de digitalisering van Europese justitiesystemen:

 • Maxim Bogaert (Peace for Talent - expert)
 • Lara Donners (Peace for Talent - expert)
 • Kim Compeers (FourSight®-certificatie)
 • Alessia Berti (FourSight®-certificatie)

  Wat is een Hackathon?

  Een evenement waarbij multidisciplinaire groepjes (waaronder designers, ontwikkelaars, experten … ) samen worden gezet om in korte tijd tot een plan of product te komen dat oplossingen biedt voor complexe en diverse uitdagingen.

  40 deelnemers, 8 expertenteams, 2 thema's!

  Twee centrale thema's

  Eind 2022 kwam in Rome een 40-tal leden uit de 22 landen samen om gedurende 2 dagen in acht verschillende teams op 2 thema’s te werken: elektronische identificatie en de interoperabiliteit van nationale systemen.

  Foursight® profielen geven inzicht

  Voor teamcoaches Maxim en Lara was het in eerste instantie belangrijk om te weten met welke cognitieve profielen zij richting een oplossing voor die vraagstukken zouden werken. Daarom werden de teamleden onderworpen aan een FourSight® thinking profile assessment en werd de hulp ingeschakeld van Kim en Alessia als FourSight® profile specialists. Die FourSight® assessment was in de ogen van onze experten noodzakelijk om te begrijpen op welke manier de teamleden gewoonlijk een uitdaging benaderen. Het liet hen ook toe om een volledig teamprofiel samen te stellen en optimaal gebruik te maken van de sterktes van de groep. Een inzicht in de profielen liet toe om een meer gepersonaliseerd design van de tweedaagse te voorzien en bovendien te anticiperen op mogelijke valkuilen.

  Paperplane

  Futurology & Hackathon day

  Na een uitgebreide voorbereidingsfase was het tijd voor de effectieve hackathon in Rome. De eerste dag (Futurology Day) stond vooral in het teken van kennismaken met elkaar, met de uitdaging en de doelstellingen. Op de tweede dag (Hackathon Day) kwam ons team voluit in actie om de acht groepjes met verschillende nationaliteiten en expertises te begeleiden in hun coöperatieve zoektocht naar oplossingen. We begeleidden de teams daarna ook vakkundig bij de uitwerking van de meest opportune oplossingen tot effectieve voorstellen, om die uiteindelijk te kunnen presenteren op de bestuursraad van CNUE.

  Alle wegen leiden ... van Rome naar Brussel

  Op 3 december werden alle verschillende voorstellen per team voorgesteld aan het overkoepelende bestuursorgaan van CNUE in Brussel. Daar werd positief teruggeblikt op de manier waarop CNUE als instantie actief inzet op het digitaliseren en optimaliseren van de huidige werkwijze en ook op de geslaagde hackathon. De organisatie gaat hier nu zelf verder mee aan de slag.

  Komt u graag meer te weten over wat een hackathon of FourSight® - analyse voor uw organisatie kan betekenen? Aarzel niet en neem contact op met onze experten!

  Laat u inspireren

  Laat u inspireren

  Wordt u graag verrast met tips over transformatie, corporate well-being en een wendbare en werkbare organisatie, om zo een future proof organisatie te worden? 
  Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

  Inspireer mij

  Ik ga akkoord met de privacy policy.