Talentontwikkeling

Wat kan u als ondernemer betekenen?

Heeft u als ondernemer de zin om niet alleen uzelf, maar ook een stukje van de wereld te verbeteren? Of dit nu is op grote schaal of op kleine schaal, u wilt een steentje bijdragen. Als u om u heen kijkt, in uw eigen omgeving, zal u problemen zien die vragen om een oplossing: van milieuproblemen tot werkgelegenheid. Als ondernemer heeft u een belangrijke rol bij het oplossen van deze problemen.

Het begint uiteraard met uw oogkleppen af te doen en uw visie en beeld van de wereld te verbreden. Het maakt niet uit hoe groot of klein uw bedrijf is, als ondernemer zit u in de uitzonderlijke positie om de wereld te veranderen. Maar het lijkt soms of we niet sterk genoeg zijn om een invloed te hebben. Toch kan het wel, met kleine dingen!

  1. Verander zelf

Als u wilt dat de wereld verandert, verander dan zelf. Iedereen kan roepen dat mensen zuiniger moeten leven of zelf energie moeten opwekken. Laat zien hoe u het doet en toon dat het uw leven beter maakt. Dan volgen de mensen en medewerkers om u heen vanzelf. En zij inspireren op hun beurt weer andere mensen.

2.  Begin klein

Het hoeft niet meteen groots te zijn wat u doet. Kies voor ledlampen, begin aan een moestuin, wees zuinig met plastic, verminder uw vleesconsumptie, koop lokaal, doe mee aan een actie voor het goede doel, lever een bijdrage voor het milieu, enz. U heeft een voorbeeldfunctie en zelfs door kleine dingen gaat u anderen ook overtuigen. U kan uitleggen waarom u iets doet en hoe u het aanpakt, zonder met het vingertje te zwaaien. Inspireer mensen om hetzelfde te doen.

‘Wees het voorbeeld en geef een wereld vorm waarin we allemaal willen leven.’

3. Laat het groeien

We leren steeds meer over onze wereld en ontdekken wat werkt en wat niet werkt. Nieuwe ideeën en kennis zijn binnen een paar uur zelfs de wereld rond. Beetje bij beetje wordt die kennis toegepast bij mensen thuis, in bedrijven, organisaties en bij overheden. Waarom niet in uw bedrijf? Bedenk wat u en uw medewerkers aan vaardigheden en talenten hebben. Wat kunnen jullie samen doen om de wereld te verbeteren?

4. Accepteer veranderingen

De wereld verandert constant en het is nodig om bepaalde veranderingen te accepteren, er leren mee om te gaan of ze te tolereren. Van schone energie, minder vleesverbruik en kleinere huizen tot samenleven in een multiculturele omgeving. Wie zijn leven laat bepalen door angst of door hebzucht, zal meer moeite hebben met verandering.

 

Wilt u hier meer over weten?

neem dan contact op met Peace for Talent