Welzijn

Waarom is stilte goed voor uw brein?

 

Bjorn Prins – Psycholoog en expert in meditatie en mindfulness legt het uit in dit filmpje: 

 

Ik ren dus ik ben

We worden overspoeld door honderden berichten per dag. Als we het willen, dan kunnen we ons van ’s ochtends vroeg tot 's avonds laat aan een continue stroom van informatie onderwerpen: via nieuwskanalen, sociale media, e-mail, meetings, enz. Alsof dat niet genoeg is, zal ons brein ook op  momenten waarop we geen informatie tot ons nemen blijven doorgaan met het analyseren ervan. Het begint soms al meteen na het opstaan. Staat u ook denkbeeldige gesprekken te voeren of dingen te plannen in de douche? U bent niet alleen, maar het is wel stresserend en vermoeiend om uw dag zo te beginnen. 

Ons brein als herkauwer

Een brein in rust is ook een actief brein. Als er geen actieve informatieverwerking plaatsvindt dan zal het toch automatisch doorgaan. U begint na te denken, te plannen, te analyseren. Dat is nu eenmaal wat een brein doet. Net zoals uw hart klopt, denkt uw brein. The heart is beating and the mind is minding; het is een proces dat u niet kunt stilleggen. U kan wel op twee manieren zorgen voor meer innerlijke rust:

1. Mentale training

U kan uw brein trainen in meer focus. Een brein dat gericht is op één punt zal rustig worden. Oefeningen waarbij u de focus legt op uw adem of oefeningen waarbij u werkt met focus op het lichaam zullen een stabiliserende invloed hebben. Het is een vorm van ‘stoppen’ en ‘landen’. Maar dat is niet het eindproduct van een training. U kan ook leren ‘openen’, een soort van interne audit uitvoeren waarbij u onderzoekt wat er precies onder de waterlijn van uw bewustzijn zit. Dat inzicht in uw eigen functioneren zorgt voor stabiliteit en rust, u kan het leren in meditatietrainingen.

2. Een context van rust creëren

Een andere manier om meer innerlijke rust te krijgen is wat minder hooi op uw vork nemen en zorgen voor ‘cooldown’ periodes. Las bijvoorbeeld wat meer pauzes in, ga even naar buiten, lucht uw hart even bij uw partner, enz. Een vol brein kan u ook leeggieten door aan ‘journaling’ te doen. Dat is een techniek waarbij u gedurende twintig minuten lang alles wat in u opkomt in uw dagboek noteert. Bij veel onrust in het brein kunnen eenvoudige to-do-lijstjes u ook helpen om terug wat houvast te krijgen. 

Conclusie: stilte of een context van rust is goed voor uw brein, het helpt om meer stilte ‘in’ uw brein te krijgen.


Greetje Demuelenaere – ondernemer en interne en externe communicatiespecialist

Stilte? Feel empowered. Feel free. Carefree

Velen onder ons denken al meteen ‘Stilte klinkt leuk, maar wie heeft daar de tijd voor?’ We hebben allemaal maar 24 uur in een dag, van de grootste ondernemer tot de Dalai Lama tot uzelf. En natuurlijk is de ene dag al drukker dan de andere. Toch hebben we zelf in de hand wat we met die dag precies doen en hoe we onze tijd benutten. Als ik nu kijk naar mensen die zichzelf voorbijlopen en geen tijd hebben om het iets rustiger aan te doen, dan zeg ik: ‘Ze maken er geen prioriteit van.’ En geloof me vrij… ik denk dat ik dit mag zeggen. In een volgende blog ontdekt u mijn verhaal. U moet zelf momenten van harmonie en stilte toelaten in uw leven want niemand anders zal het doen in uw plaats. 

meditatie

 

Stilte voor uw brein is pure verwennerij voor UZELF

Of zoals ontdekkingsreiziger Erling Kagge mooi zegt: ‘Stilte. Jezelf staande houden in een wereld vol lawaai. Door de wereld buiten te sluiten, keer je je rug niet naar de omgeving toe, het is juist het tegenovergestelde: je ziet de wereld scherper, je blijft meer op koers en je waardeert het leven meer.

Bij mezelf brengt stilte zuurstof in mijn hoofd en zo ook lichtheid. Het geeft de kans om elk vezeltje in uw lichaam te voelen en te zijn in het NU. Duizend keer gemakkelijker gezegd dan gedaan want om hier te raken legt u wel een proces van jaren af. Het is een ritueel: stiltemomenten voorzien als lichaamshygiëne. Als u het één zijn met uw lichaam elke dag traint, zal het wonderen verrichten. Uw lichaam zal u vertellen hoe het gaat in de plaats van die duizend en één checklists.
Stilte kan ook heftig zijn … Pijn, spanning, boosheid en verdriet kunnen de kop op steken. Bekijk deze gevoelens en omarm ze. Geef ze een plaats en zo kan u stilaan evolueren. En denk eraan: genieten van stiltemomenten is niet egoïstisch. Het maakt u alert op de hectiek van het dagelijkse leven en door dat bewustzijn creëert u een betere wereld voor iedereen om u heen.

Stiltemomenten kunnen momenten zijn van:

  • Meditatie
  • Mindfulness
  • Fietsen
  • Wandelen
  • Tuinieren 
  • Gewoon ergens zitten
  • Of … vul zelf maar in.

‘Niets is sterker
dan de stilte.
Niets heeft zoveel kracht
als het zwijgen van de nacht.’

Stef Bos.

 

Bekijk hier de ted talk van Susan Cain:

 

Prof. Erik Van Vooren - EnterTrainer en Spiritual Nomade

De rijkdom van de stilte

Soms beeld ik me in dat er in mijn brein vijf kamers zijn. Anatomisch is dat niet correct, maar het is wel een handige metafoor.

  • De beeldkamer, waar mijn dromen en de beeldtaal wonen;
  • De woordkamer, waar mijn gedachten wonen;
  • De emokamer waar mijn emoties zich manifesteren;
  • De lichaamskamer waar mijn lichamelijke sensaties (zoals het voelen van mijn ademend lichaam of mijn hartslag) zich manifesteren;
  • De vijfde kamer is de bewustzijnskamer, dit is de centrale ruimte die in verbinding staat met de vier andere kamers. 

Om in die laatste kamer te vertoeven heb ik nood aan stilte, om met een openhartige, milde aandacht te kijken naar wat er zich in de andere kamers afspeelt. De bewustzijnskamer is als een observatieplatform waarop ik op gezette tijden plaatsneem.

Als u ervaring hebt met het observeren van de dieren in de natuur, weet u dat het handig is om de stilte te bewaren op zo’n observatieplatform. Vanuit dit perspectief kan u kijken naar de rijkdom van uw innerlijk landschap. En dan zal u telkens weer verrast zijn hoe bedrijvig het is in uw brein. Vooral in de woordkamer is het zelden of nooit stil. En toch, door geduldig en gedisciplineerd te blijven zitten in de bewustzijnskamer, wordt het rumoer wat rustiger, wat zich ook laat voelen in de emokamer en de lichaamskamer.

Stilte mag u dus niet verwarren met leegte, met niets. 

Stilte is de ruimte waarin u uzelf kan ont-moeten. 
Loskomen van ik moet nog dit en ik moet nog dat. Zo wordt u weer een human being 
en niet louter een human doing.

Mag ik de rijkdom en de diversiteit van de stilte samenvatten door gebruik te maken van de zes letters in het woord?

S: Schaars, sober, stormachtig …
T: Tolerant, teder, toelaten …
I : Intens, intiem, in het nu ...
L:  Leerrijk, loslaten, levendig …
T: Transformerend, totaal …
E: Eindeloze ruimte, eclatant, eenvoudig, eenzaam …

Verwen uzelf af en toe met een stilteverblijf in uw bewustzijnskamer.

 

Meer weten hierover? 

contacteer de experten van Peace for Talent