Werkgeluk
Welzijn

Inspirerend leiderschap in tijden van onzekerheid

We leven niet meteen in een gemakkelijke periode. Milieuproblemen, terrorisme, de groeiende kloof tussen rijk en arm, de vluchtelingencrisis, het gebrek aan vertrouwen van burgers, de druk om alsmaar meer en sneller te werken en te produceren, het zijn een voor een moeilijkheden die we niet uit de weg kunnen gaan. We beseffen dat het anders moet. En dat geldt ook voor het leiderschap.  Loopt het tijdperk van de leider zoals we hem of haar meestal kennen op zijn laatste benen? Zijn er andere leiders nodig om het tij te keren? En welke leiders zijn dat dan?

Sterke, inspirerende leiders

Sterke leiders leven niet om er zelf gelukkiger van te worden, maar zijn gelukkig omdat ze een missie volbrengen. Door hun eigen authenticiteit te gebruiken, bereiken ze mensen in hun omgeving en brengen hen naar een hoger plan. Het zijn leiders die in staat zijn tot verbinden en een groot rechtvaardigheidsgevoel hebben. Hun leiderschap is niet gebaseerd op macht, rijkdom of bevoorrechte privileges. Ze verrijken zich niet ten koste van anderen. Het zijn de leiders die handelen vanuit hun mens-zijn. Ze zijn in staat om grote groepen mensen te bewegen en om grote thema’s en dilemma’s waarvoor we staan het hoofd te bieden. Bij grote leiders zijn authenticiteit, charisma en leiderschap uiteraard sterk met elkaar verbonden. Charismatische personen spreken met emotie en weten een band te scheppen. Ze creëren een wij-gevoel. Voorbeelden van zulke leiders zijn Nelson Mandela, Kofi Annan, Martin-Luther King en Barack Obama. Een voor een zijn zij hervormers, stimulators en bruggenbouwers.

Inspirerend leiderschap in tijden van onzekerheid
Inspirerend leiderschap in tijden van onzekerheid

Leiders van de 21ste eeuw

In het Westen zijn we de afgelopen decennia heel ver van onszelf en onze omgeving af komen te staan. Nogal wat mensen zijn eenzaam of egoïstisch. En precies nu, in deze woelige tijden, is er weer meer verbondenheid nodig. Veel conflicten komen voort uit het ontbreken van respect: voor elkaar, voor de natuur, voor andere culturen, enz. Nochtans komen we vaker in contact met andere culturen en alle delen van de wereld. Waarom daar niet uit leren? Oosterse culturen leren ons veel over het spirituele, ‘onze’ westerse culturen zijn sterk in kennis en techniek, en Afrikaanse culturen zijn sterk in verbondenheid. Is het toeval dat de eerder vermelde inspirerende leiders een voor een hun roots hebben in Afrika? En kunnen onze leiders, leiders van organisaties, bedrijven, scholen… daar ook van leren? Uiteraard.

Verandering van binnenuit

Wat kan u doen om meer verbindend en inspirerend te zijn als leider? Het gaat niet zozeer om doen. Verbindend leiderschap vertrekt bij een manier van zijn. Ga bij uzelf op zoek naar wat u positieve energie en inspiratie geeft. En gebruik dat als basis, om – niet in navolging van de Mandela’s van deze wereld, maar vanuit uw eigen authenticiteit – uw leiderschapsstijl te ontwikkelen.
Zelfsturing zal een van dé kenmerken zijn van de organisatie van de toekomst. Voor leiders komt dit neer op minder ‘doen’ en meer ‘leiden, coachen, inspireren’. Wie leidinggeeft, biedt vertrouwen, ruimte en waardering en laat anderen schitteren. Het is een beweging van hiërarchisch naar gedeeld leiderschap.

Wilt u uw eigen leiderschap verbeteren of meer informatie over inspirerend leiderschap? 

Neem contact op met onze experten van Peace for Talent

Meer lezen over inspirerend of verbindend leiderschap? Lees dan het volgende boek.

Meer lezen over gebalanceerd leiderschap? Lees dan het volgende boek.