Werkgeluk

De sleutel tot succesvolle werknemers

John Wooden (14 oktober 1910 - 4 juni 2010) wordt gezien als een van de beste basketbalcoaches ooit. Zijn bijnaam was ‘The Wizard of Westwood’ omdat hij zijn teams zo vaak tot de overwinning kon brengen. Hij heeft veel jonge, beloftevolle spelers onder zijn hoede genomen. Sommigen van hen groeiden uit tot absolute topsporters. John Wooden won dan ook heel wat prestigieuze prijzen.

Wooden was een man met een levensfilosofie, die hij beschrijft in zijn ‘Piramide van Succes’. Maar zijn woorden en praktijken over wat er nodig is om te winnen, zijn niet alleen van toepassing op het basketbalveld. Ze spelen een rol in alle gebieden van het leven, op persoonlijk vlak, op zakelijk vlak, in leiderschap en management.

De Piramide van Succes

De sleutel tot succesvolle werknemers

Wanneer bent u succesvol? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet u eerst weten wat succes is. De definitie van John Wooden is als volgt: ‘Success is peace of mind which is a direct result of self-satisfaction in knowing you did your best to become the best you are capable of becoming.’

Terwijl andere coaches hun spelers aanmoedigden om de beste te zijn en te winnen, vroeg Wooden enkel aan zijn teamleden om zo goed als mogelijk te presteren. Met andere woorden, u moet nooit proberen om beter te zijn dan iemand anders, want u hebt er toch geen controle over. Het enige waar u als speler min of meer controle over hebt, is uw eigen prestatie.

‘U moet nooit proberen de beste te zijn, maar wel proberen het beste uit uzelf te halen.’

Wanneer is iemand dus succesvol volgens Wooden? Iemand is succesvol als hij zo goed als mogelijk presteert, in welke sport of op welk vakgebied dan ook. En misschien is die prestatie wel voldoende om de beste te zijn. ‘Have faith and be patient.’ Gemoedsrust wordt alleen bereikt doordat u weet dat u alles deed wat u kon. Dat geeft voldoening. En vooral als het om succes gaat, moet u veel geduld hebben. Het kan niet allemaal nu. ‘Klaag niet. Zoek geen excuses. U gaat gewoon door, en wat u ook doet, doe het zo goed als u kan.’

De drie regels van John Wooden

Er waren wel drie regels die Wooden als coach aan zijn teamleden oplegde:

  • Kom nooit te laat. Begin op tijd, maar stop ook op tijd.
     
  • Beledig niemand. Ook met geroddel lost u niets op, u leert er niets van en het kost u alleen maar tijd en energie.
  • Bekritiseer nooit een collega. Laat dat over aan de professionele coach.

 

Om af te sluiten deze wijze woorden: ‘Succes is nooit definitief, mislukking is nooit fataal. Het is moed die telt.’

Wilt u hier meer over weten, neem gerust contact op.