Talentontwikkeling

Creatiever aan de slag? Volg dan deze tips.

Het is voor bedrijven en organisaties steeds belangrijker om mee te zijn met trends en ontwikkelingen in hun sector. Hiervoor is creativiteit - of het in staat zijn om dingen op een nieuwe, unieke manier te doen - een noodzakelijk ingrediënt dat resultaten positief beïnvloedt. Bedrijven die creatief denken echt actief stimuleren, presteren beter op verschillende vlakken. Maar hoe maakt u als werkgever die creativiteit op de werkvloer mogelijk?

Geef mensen tijd en ruimte. Letterlijk en figuurlijk. Als u niet actief laat zien dat creativiteit nodig is, dan bestaat het gevaar dat mensen geen risico durven nemen. Creativiteit bloeit maar als mensen hun gedachten kunnen laten stromen… The sky is the limit. Een belangrijk aspect van creativiteit is dat risico daar ook bij hoort, en dat fouten en vergissingen mogelijk zijn. Zorg er daarom voor dat uw medewerkers weten dat ze niet gestraft zullen worden voor verfrissende ideeën en bijbehorende risico’s. Uw bedrijf transformeren naar een creatieve onderneming kost tijd en begint bij leiderschap dat openstaat voor nieuwe ideeën.

Niemand kan 8 uur per dag productief zijn. Toch wordt dat nog veel te vaak verwacht. Maar creativiteit ontstaat pas als daar tijd voor is. Dat geldt uiteraard ook voor uzelf als werkgever. Af en toe een pauze nemen is nodig voor een gezond werkritme. Pauzes zijn herstelmomenten waarin uw brein tot rust kan komen en informatie kan verwerken. Door even stil te staan, vergroot u de kans op creativiteit. Een actieve pauze doet echt wonderen: trek even de buitenlucht in, maak een kleine wandeling en verzet de zinnen.

Creatiever aan de slag? Volg dan deze tips.

Verwacht u meer creativiteit van uzelf en uw werknemers? Richt de werkvloer dan in op een manier die creativiteit stimuleert. Besteed aandacht aan open, uitnodigende ontmoetingsplekken met sfeervol licht, aangename bureaus met gezellige lampjes, voldoende groen, frisse bloemen, mooie kunstwerken aan de muur, etc. In een mooie, inspirerende omgeving zullen creatieve ideeën een stuk beter gedijen. U kunt nog een stapje verdergaan en kunstenaars uitnodigen om mee te denken. Zij doen dat vaak op een andere manier dan medewerkers, zijn kritischer en komen tot originele voorstellen waaraan niemand anders denkt. 

Creatiever aan de slag? Volg dan deze tips.

Plan culturele activiteiten voor uzelf en uw collega’s. Ga samen naar een tentoonstelling of een concert en sluit af met een drankje in een gezellige zaak. Niets beter dan elkaar eens in een andere context te ontmoeten. Dat kan mensen in de juiste stemming brengen om creatiever te denken. Maar ook individuele deelname aan culturele activiteiten kan verkwikken. Geef zelf het goede voorbeeld, praat over je bezoek met medewerkers en zorg al eens voor een uitnodiging of gratis tickets.

Breng medewerkers met verschillende achtergronden, talenten en ervaringen samen in werkgroepen. Dat kan voor een project of gewoon informeel. U merkt het snel genoeg: ideeën uitwisselen met andersdenkenden levert vaak meer op dan met collega’s die eenzelfde taak hebben of gelijkaardige opleidingen genoten.

Wilt u hierover meer weten?

Neem dan contact op met Peace for Talent

Interesse in een positieve werkplek?

U vindt er veel over in dit blogartikel.

Auteur van dit artikel: Els Hoebrechts