Werkgeluk
Welzijn

Hoe verloopt uw weg naar succes?

Slagen in het leven, succes hebben, winnen… het is voor iedereen iets anders.
Voor de ene is succes gerelateerd aan veel geld verdienen, voor de andere aan bekend zijn en voor nog een andere aan voldoening hebben in wat u doet. Wat betekent het voor jou als ondernemer, werkgever of leidinggevende?

 

Ik ben succesvol als…

Neem eens even de tijd om voor uzelf te bepalen wanneer u succesvol bent. Is het gekoppeld aan uw bankrekening, aan bekendheid, aan een overwinning, aan evenwicht in uw leven? Neem pen en papier, noteer ‘Ik ben succesvol als…’ en vul de leegte op het vel papier met uw antwoord.

Maar lees misschien eerst nog even verder.

John Wooden, een van de meest gerespecteerde coaches in de sportgeschiedenis, noemde zichzelf succesvol als hij echt zijn best had gedaan, ongeacht de uitkomst. Zijn boodschap was: ‘Do the best you can, have faith and be patient.’ Om succes te hebben, moet u nu eenmaal veel geduld hebben, volgens Wooden. En u best doen is belangrijker dan winnen.

Succes, voor iedereen iets anders

Over succesvol zijn, vindt u onnoemlijk veel quotes. Als u er een aantal leest, wordt het meteen duidelijk. Succes is voor iedereen iets anders.

 

‘Success does not come from physical capacity. It comes from an indomitable will.’ – Mahatma Gandhi 

 

success

 

Succesvol zijn kan u vanuit twee kanten bekijken: vanuit wat anderen vinden en denken van jou en hun definitie van succes, en vanuit wat u zelf vindt. En is dat laatste niet het belangrijkste: u  goed voelen in uw job, uw geest én uw lichaam? Als u uitgedaagd wordt door uw werk, het gevoel hebt dat u iets bijdraagt, bijleert en progressie maakt en daarnaast ook in evenwicht bent, dan draagt dit bij tot uw welbevinden en succesgevoel.

Het ultieme succesgevoel

Er zijn eigenlijk drie grondredenen waarom mensen werken: om hun boterham te verdienen, om iets tot stand te brengen en om zichzelf zichtbaar te maken. Die drie motieven zijn geen losstaande gegevens. Een bonus bijvoorbeeld betekent een financieel extraatje, maar ook de bevestiging dat iets waardevol is gerealiseerd dat op de koop toe gezien werd.  De gelegenheid om een bijkomende opleiding te volgen en bij te leren, stelt iemand in staat op een ander niveau bij te dragen tot het geheel. Dat kan zich ook materieel vertalen en is nogmaals een bevestiging van uw zijn. Het besef ertoe te doen, geeft energie en zin om er verder voor te gaan. Met andere woorden: het prikkelt en inspireert.  En voor velen zorgt de combinatie van het voorgaande tot hét ultieme succesgevoel. 

Met uw organisatie omstandigheden creëren die ertoe bijdragen dat uw medewerkers en uzelf succes kunnen ervaren is een van de betrachtingen van Peace for Talent. Succes… als plezier vinden in uw job, in gebalanceerd evenwicht tussen geest en lichaam.

Wilt u hier meer over weten? De experten van Peace for Talent kunnen u helpen. 

neem zeker contact op voor een verkennend gesprek

Bent u een beginnende manager of leidinggevende? Dan is dit blogartikel misschien iets voor jou: ‘Tips voor beginnende managers’.