Talentontwikkeling

De zoekende leider

Shana Verschuere - bedrijfspsycholoog
 

Future proof leadership. Steeds meer kwam ik in aanraking met dit concept. Maar wat houdt het precies in en welke meerwaarde kan het bieden? Dit is mijn ontdekkingstocht.

Mijn eerste stap was om te rade te gaan bij verschillende mensen die al in aanraking kwamen met Future proof leadership, o.a. Wouter Casteleyn, oprichter van comma, brand strategists en Peace for Talent. Om zijn leiderschapsvaardigen te versterken volgde hij de opleiding 'Future proof leadership' bij Itam. Hij vertelde me dat deze opleiding hem de nodige inzichten in eigen competenties als persoon maar ook als leider gaf. Zo kon hij zijn team beter begeleiden en proactief gedrag stimuleren.
 
Aansluitend bij deze positieve getuigenis ging mijn zoektocht verder naar de betekenis en meerwaarde van deze 'nieuwe' trend. Na het lezen van boeken en artikels over dit onderwerp sprong het boek ‘De zoekende leider’, geschreven door Joost Callens, er meteen uit.

Het boekt nodigt de lezer uit om kritisch aan zelfreflectie te doen over uw eigen rol als vriend, gezinslid, partner, werknemer en mens. Als psycholoog was dit voor mij niet meteen een moeilijke klus gezien ik dagelijks reflecteer. Of dat dacht ik toch…
‘De zoekende leider’ daagde me uit om voorbij de oppervlakte te kijken en op zoek te gaan naar mijn kern. Daarnaast leert het u ook om los te laten, om zo vooruit te komen in het leven, een aspect dat doorgaans - spijtig genoeg - te weinig aandacht krijgt. Tot slot leert u ook aan de slag te gaan met wat u ontdekt hebt over uzelf en zo verder te groeien.

Wat zo aangenaam is aan dit boek is dat het voor iedereen toegankelijk is. Zo worden ook niet leidinggevenden als persoon getriggerd om stil te staan bij zichzelf en hun rol. Ook schrijft de auteur verschillende persoonlijke verhalen waardoor u als lezer meer betrokken bent.

De zoekende leider

Voor iemand die onmiddellijk geholpen wil zijn en meteen een antwoord wenst is dit niet meteen het juiste boek. U moet bereid zijn een proces te doorlopen; zelfreflectie vergt ook tijd en oefening. De persoonlijke verhalen en getuigenissen van de auteur maken het boek ook wat lijviger. Het is geschreven voor mensen die de tijd wensen te nemen om stil te staan bij zichzelf.

Voor mij was dit een aangename leeservaring die mij toeliet om na te denken over wie en wat ik wil zijn. Mijn advies: ‘Vandaag moet alles meteen en snel gebeuren… Neem af en toe even tijd voor uzelf en tijd om uw richting als leider of persoon te herdefiniëren.’

Nieuwsgierig naar meer informatie over mijn reis? Of wil jij uw ervaring over Future proof leadership met ons delen?

neem gerust contact met ons op

Nog meer boekentips vindt u hier.