Welzijn

Wat doet u als uw hoofd op ontploffen staat?

Wouter Casteleyn

 

Wouter Casteleyn – ondernemer, inspirator en motivator

 

Adagium: feel, think, act

Als ondernemer heeft u met momenten meer zorgen. Een goed voorbeeld is de huidige coronacrisis. Zie het als balletjes die u in de lucht moet houden; het zijn er nu meer dan anders. Zelfs mensen om u heen die een hele positieve mindset hebben, ziet u nu wat minder rooskleurig naar het leven kijken. En dat heeft een sneeuwbaleffect, waardoor u soms het gevoel hebt dat het allemaal wat te veel wordt. Het is dan kwestie van uzelf graag te zien en aan selfcare te doen. Maar ik geef toe, dat lukt niet altijd.

Hoogsensitieve personen, zoals ikzelf, hebben al sneller het gevoel dat hun hoofd op ontploffen staat. Het voordeel: u bent het gewoon en leert er beter mee omgaan. Of misschien moet ik zeggen dat ik de signalen beter heb leren herkennen en sneller ingrijp. De signalen zijn gekend: niet kunnen slapen door het piekeren, zwaarmoedig worden, u niet in uw element voelen… Als ik mijn gemoed uitwerk op mijn omgeving, dan heb ik te laat gehandeld. Mijn persoonlijke adagium ‘feel, think, act’ doet meestal wonderen: bij ongemakkelijke situaties eerst uw gevoel laten spreken, alles laten binnenkomen zonder te rationaliseren en luisteren naar wat er gebeurt in uw lichaam. Hierdoor word ik meestal al een pak milder, zonder te oordelen. Dan pas laat ik alles door het hoofd ‘processen’. De actie die hierop volgt is dan een pak evenwichtiger en zorgt niet voor extra negatieve energie. Spijtig genoeg slaag ik hier niet altijd in.

Als mijn lichaam signalen geeft dat het allemaal te veel is, dan zoek ik manieren om mijn energie te kanaliseren. In de eerste plaats is dat sporten: gaan fietsen of lopen. Een andere manier die me helpt is heel vroeg opstaan - als de wereld nog slaapt - en dan een boek verslinden. Het is mijn manier om de rust op te zoeken en prikkels te vermijden. Als laatste redmiddel doe ik aan meditatie.

Het belang van mindful zijn en kunnen relativeren is niet te onderschatten. U moet leren omgaan met dat innerlijke stemmetje, the voice inside your head. Relativeren lukt natuurlijk beter door ouder te worden. U beseft dat die hersenspinsels heel subjectief zijn. U weet dat als u erin slaagt wat water naar de zee te laten lopen, u die mindset kunt ombuigen. Sporten helpt. Meditatie helpt. Rust helpt. Gezonde voeding helpt. En uzelf graag zien!