Werkgeluk

Waarom u werknemers moet beschouwen als zoveel meer dan middelen

Human resources houdt zich bezig met het managen van het personeel van een organisatie met als doel het maximaliseren van de productiviteit en effectiviteit ervan. Die ‘resources’ zijn strikt genomen een van de middelen. Maar zijn medewerkers in bedrijven niet veel meer waard? Sterker nog: wat zijn onze bedrijven nog waard zonder medewerkers?  

 

Onmisbare arbeid
De huidige coronacrisis doet misschien de ogen openen bij veel mensen, maar doet ze dat ook voldoende bij de top van bedrijven, aandeelhouders en investeerders? Het is maar de vraag. Nochtans hebben we pas aan den lijve ondervonden hoe belangrijk jobs zijn waar nogal eens op wordt neergekeken. Stel u voor dat er in de voorbije periode niets meer in de supermarkt te verkrijgen was en dat lege rekken de honger in uw maag alleen maar nog erger konden maken. Straten vol met huisvuil, ziekenhuizen zonder dokters en verpleegkundigen, niemand om bloed in te zamelen en niemand om mondmaskers of ontsmettende gels te produceren; de essentiële werkers doen wat ze moeten doen en krijgen er vaak niet genoeg voor terug. Het gaat daarnaast niet alleen om noodzakelijke beroepen, zonder arbeidskrachten is er nergens productie, zijn er nergens diensten en zijn er überhaupt geen bedrijven.

U kan natuurlijk stellen dat er zonder investeerders en aandeelhouders ook geen bedrijven zijn. Geen kapitaal, geen bedrijven. Maar werknemers hebben de sleutel in handen tot het succes van hun werkgever. Met de groei van hun kapitaal tot gevolg. Moet er met wie het échte werk doet dan niet meer rekening gehouden worden? Bijvoorbeeld door deelname aan het bestuur, dat nu nog vooral een monopolie van kapitaalinvesteerders is.

Mensgerichte organisatie
Bedrijven democratiseren, werknemers meer betrekken bij beslissingen over het werk, meer sociale of coöperatieve bedrijven oprichten, meer nuttige jobs garanderen, waardig werk voor iedereen… het zijn zaken waar investeerders, aandeelhouders en werkgevers meer voor open moeten staan. Betrokken medewerkers met een echte stem op de werkplek zijn overigens ook de meest geëmancipeerde burgers, wat in de toekomst echt wel broodnodig is. Om bedrijven future proof te maken is er een verandering van denken nodig. Zeker de jongste generatie medewerkers is een groep die wil weten waar het bedrijf voor staat en hoe het een duurzaam, sociaal en milieuvriendelijk beleid voert.

Tijd voor een nieuw evenwicht, tussen bedrijven en de samenleving.

Wilt u bekijken wat er in uw bedrijf kan veranderen, neem dan contact op met een van onze experten.

klik hier voor een verkennend gesprek

Loopt het tijdperk van de leider zoals we hem of haar meestal kennen op zijn laatste benen? Zijn er andere leiders nodig om het tij te keren? Lees meer hierover in het blogartikel ‘Inspirerend leiderschap in tijden van onzekerheid’.