Welzijn

Hoe gaat u om met de Monday blues?

Hermina Van Coillie – Doctor in de psychologie, expert in motivatie en engagement

Hermina Van Coillie

“Tell me why? I don’t like Mondays”

Maar hoe komt dat nu? Waarom hebben we op de ene maandag meer zin om erin te vliegen dan op de andere? Een mogelijke verklaring is het al dan niet bevredigd zijn van onze basisnoden, ABC.

Monday Blues

 

  • Autonomie
    Als we onszelf mogen zijn en vrijwillig mogen handelen, denken en voelen, als we de psychologische vrijheid hebben om zelf keuzes te maken, dan zijn we geen speelbal van anderen. We hebben de perceptie dat ons gedrag voortkomt uit onszelf en dat we er vrijwillig voor kiezen.
  • verBondenheid
    De ervaring van een warme, hechte en authentieke band met anderen zorgt ervoor dat we ons verbonden voelen. We kunnen zorg dragen voor hen en hebben het gevoel zelf geliefd te zijn. We maken deel uit van een groep.
  • Competentie
    We voelen ons bekwaam om een activiteit uit te voeren, gewenste doelen te bereiken en zo de eigen vaardigheden te ontwikkelen. We leren en groeien.

In het weekend is de kans groot dat deze basisnoden vervuld worden. We kiezen voor activiteiten die we graag doen of zinvol vinden (Autonomie). We spenderen onze tijd met mensen die we graag hebben (verBondenheid). En we kiezen voor activiteiten waarvan we denken dat we ze kunnen (Competentie).

Het contrast met de werkomgeving is vaak groot. Op maandag zijn sommige werknemers op de ene of andere manier gefrustreerd in de bevrediging van deze drie basisbehoeften. En wat heel belangrijk is: iedereen heeft deze behoeften, of we nu oud of jong zijn, hoger of lager opgeleid, man of vrouw. En meer nog, als ze vervuld zijn, dan stralen we, bloeien open en voelen ons gewoonweg goed. Zijn deze noden daarentegen niet vervuld of brengen ze frustraties met zich mee, dan verdwijnt onze energie, voelen we ons wat neerslachtiger en presteren minder goed.

Kijk naar uzelf… Op welke maandagen had u geen zin om weer aan de slag te gaan? De kans is groot dat een van de volgende obstakels uw goesting om te werken in de kiem smoorde:

  • U was verplicht een opleiding te volgen (weinig Autonomie). 
  • U moest beginnen aan een project dat volgens jou niet zinvol was (weinig Autonomie).
  • Er stond een meeting op de planning met collega’s waar u geen toffe connectie met hebt (weinig verBondenheid).
  • U beheerste de nieuwe software nog niet goed (weinig Competentie).
  • U moest weer de weekendverhalen aanhoren van die ene saaie collega (weinig verBondenheid).

Denk dan eens aan uw weekend. Heeft u zelf kunnen kiezen wat udeed? Lui in de zetel op vrijdagavond met een reuzezak chips (veel Autonomie), zaterdag met uw beste vriendin gaan shoppen (veel verBondenheid) en op zondag heerlijk gekookt voor uw partner (veel Competentie)? U ziet, het contrast is groot…

Wat is nu de remedie tegen die ‘Monday blues’? Een tip voor werkgevers en voor uzelf: focus op het vervullen van de drie basisbehoeften. Praat erover met uw leidinggevende of uw medewerkers. Geef aan welke noden niet vervuld zijn. U zal zien… zodra u A,B en C ervaart in uw werkomgeving zijn de Monday blues volledig verleden tijd.

Start de dag

 

Wilt u hier meer over weten?

neem dan contact op met onze expert

Wenst u meer te weten over motivatie? Op 14 oktober geeft Hermina Van Coillie een interessante webinar over dit onderwerp. Meer informatie kan je terugvinden op de website van Otolith