Werkgeluk

Heeft u uw Ikigai al gevonden?

Op een dag zag Joost Callens, CEO van onder meer het bouwbedrijf Durabrik, op de luchthaven een boekje met als titel: “Ikigai. Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven,” van Francesc Miralles en Hector Garcia. Hij was meteen gefascineerd door dit concept.

Ikigai betekent letterlijk: een leven dat de moeite waard is, een zinvol leven.

De auteurs beschrijven hun zoektocht naar het geheim van een dorpje op het eiland Okinawa, waar een groot aantal mensen een hoge leeftijd bereikt. Die hoge leeftijd ligt blijkbaar niet enkel aan de voeding, het ongecompliceerde leven in openlucht, de groene thee en het subtropisch klimaat, maar ook aan hun ikigai..

 

Akigai

Uw Ikigai ligt daar waar het antwoord op vier vragen samenvallen.

1.    Wat doet u graag? Waar droomt u van, waar verlangt u naar?

2.    Waar bent u goed in? Wat kunt u uren doen zonder moe te worden, wat geeft u energie?

3.    Waar wordt u voor betaald? Voor welke van uw vaardigheden is er een economische markt of kunt u minstens de nodige middelen vinden?

4.    Wat heeft de wereld nodig? Aan welke maatschappelijk uitdagingen kunt u een zinvolle bijdrage leveren?

Uw passie ligt op de kruising van wat u graag doet en wat u goed kan.

Uw beroep lig op de kruising van wat u goed kan en waar u voor betaald wordt. 

Uw roeping ligt op de kruising van waar u voor betaald wordt en wat de wereld nodig heeft of waar u erkenning voor kan krijgen.

Uw missie ligt op de kruising van wat de wereld nodig heeft en waar u van houdt.

Daar waar uw passie, missie, roeping en beroep samenvallen ligt uw ikigai.

Als u in uw Ikigai zit opent uw hart zich helemaal en ervaart u een intens gevoel van ruimte, vrijheid, voldoening, dankbaarheid en liefde.

In haar boek: “In het spoor van je Ikigai”, schrijft Christina Van Geel: “Je ikigai vind je niet per se (enkel) in je werk. Je ikigai hoeft ook helemaal niets groots of indrukwekkend te zijn, je kan het vinden in de opvoeding van je kinderen, in je hobby of gewoon in je dagelijkse leven. Het is eerder een bewustzijn van wat jou blij maakt. (…) Ikigai is dat wat je leven de moeite waard maakt. Een leraar kan zijn job als zijn ikigai zien, omdat hij jonge mensen helpt en inspireert in hun soms lastige leven. Ikigai geeft je de energie en de wilskracht om door te gaan, en uiteindelijk kan het je zelfs geluk schenken.” 

Uw ikigai is niet in steen gebeiteld, maar kan -en zal wellicht – evolueren in de loop van uw leven.

Net daarom is het zinvol om uzelf de tijd te gunnen om af en toe even stil te staan, afstand te nemen en de vier domeinen en hun raakvlakken te overschouwen. Het is vooral een middel om een proces van bewustwording op gang te brengen. De eenvoud van dit model was voor Joost Callens alvast de aanleiding om erover te reflecteren tijdens zijn voettocht naar Compostella. U hoeft niet meteen naar Santiago te trekken om even de tijd te nemen om na te denken over de vier bovenstaande vragen.  Meer weten?

contacteer onze experten