Welzijn

Bent u een workaholic?

What’s in a name…? U bent gedreven. U werkt graag en misschien ook te veel. Thuis worden er wel eens opmerkingen over gemaakt. Maar wanneer bent u een nu een echte workaholic?

Er is niets mis met graag en veel werken. Succesvolle ondernemers, bekende tv-makers, gepassioneerde koks… ze hebben veel over voor hun job. Talent hebben is één, maar u moet er ook iets mee doen om succes te kennen. Maar er zijn grenzen. Als u dwangmatig werkt, dan zou er een belletje moeten rinkelen. Wanneer bent u een echte workaholic? Herkent u uzelf, uw partner of uw naaste collega in de meeste van volgende vragen, lees dan verder.

- U voelt zich schuldig als u niet met uw werk bezig bent, bijvoorbeeld als u een vrije dag neemt, als u op vakantie gaat of gewoon in het weekend.

- U maakt lange dagen. U werkt dus veel, veel meer dan uw vrienden en kennissen.

- U werkt vaak in het weekend.

- U werkt aan veel taken tegelijkertijd.

- Zelfs als u geen plezier hebt in uw job, voelt u zich verplicht om hard te werken; het is als een dwang.

Een echte workaholic kan zich niet of moeilijk loskoppelen van het werk. Hij of zij is er de hele tijd mee bezig. Ook al is de persoon niet aan het werk, in gedachten is hij dat wel. Er is een voortdurende onbedwingbare en oncontroleerbare dwang om te werken én erover te piekeren.

Een workaholic voelt zich ook niet zo goed in zijn vel. Ergens is dat wel normaal, want de omgeving reageert eerder negatief dan positief. Echtgenoten en partners van workaholics vinden het niet leuk dat hun werk altijd op de eerste plaats komt en kinderen beginnen op de duur ook wel te beseffen dat papa of mama er nooit voor hen is. Dat brengt uiteindelijk huwelijks- en relatieproblemen met zich mee. En ook op het werk gaat het niet altijd goed met de werkverslaafde medemens. Ze hebben last van stress, zijn minder tevreden dan hun collega’s, functioneren niet zo goed op sociaal vlak, zijn kortaf of humeurig. Ook al werken ze meer, vaak zijn ze niet productiever. Door hun onbedwingbaar werkgedrag zijn ze ook ideale kanshebbers voor een burn-out of depressie. Uiteindelijk zijn ze dus fysiek en mentaal minder gezond en langer ziek.

Hoe kan u nu afscheid nemen van die werkverslaving?

Erkenning is een eerste stap in het proces. Daar is wel wat zelfinzicht voor nodig. Het besef dat werk niet het enige is wat telt, komt meestal pas na relatie- of gezondheidsproblemen. Helaas. Volgende tips zijn belangrijk om niet meer in dezelfde val te trappen:

- Noteer uw goede voornemens. Wanneer, waar, hoe lang en met wie gaat u andere dingen doen dan werken? Maak desnoods een weekplanning met voldoende vrije momenten.

- Maak een realistische to-dolijst voor uw werk. Houd u daaraan en stop ook op tijd met werken. Noteer voor uzelf om hoe laat u zeker moet ophouden met uw dagtaak en stel desnoods een alarm in op uw smartphone.

- Leer voldoende te slapen en maak kennis met bijvoorbeeld yoga of meditatie. Dat zal u rust brengen.

- Als niets anders helpt, kan u altijd overwegen om in therapie te gaan en professionele hulp te zoeken. Een workaholic leidt net zo goed aan een verslaving als een alcoholist en moet ook leren hoe ermee te leven.

 

Wilt u hier meer over weten?

contacteer dan een van onze experten